Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Защо е важно да спазваме добра лична хигиена?

Защо е важно да спазваме добра лична хигиена?

Личната хигиена е фундаментална част от ежедневния живот и здравословно поведение. Тя играе важна роля в предпазването на нашето тяло от различни инфекции, заболявания и нежелани състояния. Нека разгледаме по-подробно основните принципи на личната хигиена.

Спазването на лична хигиена следва да е неразделна част от ежедневието на всеки от нас, тъй като действията, които предприемаме за поддържане на чистота, оказват значително влияние върху нашето здраве. Но защо е толкова важно да се придържаме към правилата на хигиената и как тя влияе върху различни аспекти от здравословното състояние на човека, споделят експертите от онлайн аптека Гален.

Основни принципи на личната хигиена

Личната хигиена е фундаментална част от ежедневния живот и здравословно поведение. Тя играе важна роля в предпазването на нашето тяло от различни инфекции, заболявания и нежелани състояния. Нека разгледаме по-подробно основните принципи на личната хигиена.

1.Миене на ръцете – първата стъпка към здраве и чистота

Ръцете са в постоянен контакт с околната среда – не само с предмети, но и с други хора, животни и повърхности, поради което може да са носители на вредни микроорганизми и да причинят заразяване с гъбички. 

Какво изисква правилното миене?

техника на миене – измиването на ръцете само с вода често не е достатъчно. Ефективното миене изисква използване на сапун, търкане на ръцете за поне 20 секунди и изплакване под течаща вода;
ключови моменти при миене – особено важно е миенето на ръцете преди и след хранене, след използване на тоалетната, след контакт с животни или болни хора, както и след кихане или кашляне.

2.Грижа за кожата – нашата защитна бариера

Кожата служи като първа линия на защита срещу външни агенти, допълват от Galen. Нейната полза спрямо организма е, че го предпазва от вредни микроорганизми и токсини. 

Какво е необходимо да се прави?
почистване – редовното вземане на душ помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки, пот и замърсявания, които са се натрупали през деня и може да запушат порите;
хидратация – за да се запази кожата здрава, е важно редовно да се хидратира. Това предотвратява сухотата и напукванията, а те може да се явят входни пунктове за инфекции;
защита от слънцето – излагането на прекомерно количество UV лъчи може да доведе до проблеми като стареене на кожата, изгаряния и дори рак. Използването на слънцезащитни продукти и носенето на защитни дрехи са сред начините, по които може да се предпази кожата.

3.Поддържане на ноктите

Ноктите събират микроорганизми и може да са източник на инфекции. Най-добре е да се поддържат къси, за да се запазят по-чисти.

4.Устна и зъбна хигиена

Устната и зъбната лична хигиена са сред основните принципи на личната грижа. Те допринасят не само за красива усмивка, но и за общото здравословно състояние на организма, а пренебрегването на правилната грижа може да доведе до редица здравословни проблеми. 

Ето някои от потенциалните опасности:
кариеси – това е един от най-често срещаните проблеми при липса на редовна грижа за зъбите. Те се развиват, когато бактерии в устата образуват киселини, които нарушават зъбния емайл;
заболявания на венците – пренебрегването има вероятност да доведе и до възпаление на венците, като гингивит и пародонтоза. Тези заболявания водят до загуба на зъби;
лош дъх – лошият дъх често е резултат от натрупване на бактерии в устата, които разграждат хранителните остатъци;
орални инфекции – липсата на правилна грижа може да увеличи риска от различни инфекции в устата, включително гъбични такива;
сърдечни заболявания – някои изследвания сочат, че възпалителните процеси и бактерии, свързани с пародонтозата, увеличават риска от сърдечни заболявания.

Спазването на тези основни принципи ще подобрят качеството на живот като цяло. 

Личната хигиена като основна защита срещу болести

Неподдържането на лична хигиена улеснява влизането на вредни микроорганизми в тялото, което обременява имунната система, докато правилната грижа укрепва естествените ни бариери срещу болести.

Следвайки основни правила, като редовно миене на ръцете, избягване на директен контакт с болни хора и дезинфекция, рискът от разпространение на инфекциозни заболявания намалява драстично.

Личната хигиена е отражение на нашата отговорност към самите нас, обществото и планетата. Поддържайки правилни хигиенични навици, предпазваме своето здраве и допринасяме за по-чист и здравословен свят, напомнят специалистите от Galen.

*PR публикация!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега