Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Затворник съди държавата за половин милион лева

Затворник съди държавата за половин милион лева

За 500 000 лв. обезщетения настоява лишен от свобода от ГД ”Изпълнения на наказанията” към Министерството на правосъдието, заради неосигурена адекватна медицинска помощ. Дончо Пехливанов, който излежава присъда в Бургаския затвор, твърди, че следствие на незаконосъобразно бездействие на служители от затвора не е получил своевременно лечение на белодробното си заболяване - бронхопневмония. Поради това здравословното му състояние се е влошило рязко и по спешност е бил настанен в болница.

За 500 000 лв. обезщетения настоява лишен от свобода от ГД ”Изпълненияна наказанията” към Министерството направосъдието, заради неосигурена адекватна медицинска помощ.Дончо Пехливанов, който излежава присъда в Бургаския затвор, твърди, че следствиена незаконосъобразно бездействие на служители от затвора не е получилсвоевременно лечение на белодробното си заболяване - бронхопневмония. Порадитова здравословното му състояние се е влошило рязко и по спешност е билнастанен в болница.

След проведеното оперативно лечение, не са му билиосигурени нужните медицински грижи през възстановителния период.  Неимуществените вреди,  които претендира, че  е претърпял за са периода ноември 2011 г. –май 2014 г.  Затворникът настоява, че през товавреме е засегнато достойнство му в резултат на бездействие и арогантно, и презрителноотношение на медиците и ръководните служители, работещи в Бургаски затвор. 

Административен съд  Бургас еотхвърлил иска за обезщетение като неоснователен и недоказан и е осъдилДончо Пехливанов да заплати дължими такси и разноски в размер на 7 740лева. По делото епоискана и допусната съдебно – медицинска експертиза и е разпитан свидетел, койтое изтърпявал наказанието си заедно с ищеца през зимата на 2012 г. 

Съдът не е приел тезата на Пехливанов, че впосочения период администрацията на Бургаски затвор, а и на ГДИН, ебездействала въпреки задълбочаващото се страдание. От доказателствата е видно, че медицинският случай  е третиран с необходимата сериозност иотговорно поведение от служителите на Бургаски затвор, а предписаното иосъществено лечение, е било адекватно. Не са доказани твърденията за причиненинеимуществени вреди  заради арогантноповедение на медици и служители в Бургаски затвор. 

„Чл. 10 ал. 2ЗОДОВ освобождава ищците от внасяне на такси и разноски по делата.Ако обаче предявеният иск бъде отхвърлен изцяло (какъвто е конкретният случай),съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси и разноски.  Разпоредбата на закона се тълкува съобразно свложения в нея разум и цел. Те са свързани с необходимостта гражданите да сепредпазват от провеждане на неоснователни искове срещу държавата. Правата,които дава закона, предполагат добросъвестност на гражданите, на които сапредоставени.

Затова и предявилият неоснователно иск следва да бъде осъден дазаплати дължимата държавна такса, депозита за назначеното вещо лице, както ивъзнаграждение за процесуален представител на ответника”  се казва в решението на Административен съдБургас. Лишеният от свобода обжалва произнесения съдебен акт във  Върховния административен съд.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега