Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Захранването на бебето - кога и с какво да започнем?

Захранването на бебето - кога и с какво да започнем?

Обикновено специалистите препоръчват приемът на твърда храна да започне около 4-6 месец.

Преминаването от майчината кърма към пюрета и каши е един от първите, така да се каже, „спорни“ моменти в сферата на родителските грижи. Отбиването и захранването са период, който зависи изцяло от майката и бебето, и рядко се подчинява на някакви установени срокове и етапи от развитието на детето. Някои жени кърмят само няколко месеца, а други – повече от година.

Обикновено специалистите препоръчват приемът на твърда храна да започне около 4-6 месец, а пълното прекратяване на кърменето/приема на формула – между първата и втората година. Най-добре е да съгласувате това с лекаря на своето бебе. Важно е да осигурите на детето си разнообразна и богата на хранителни вещества, витамини, минерали и дори вкусове храна, за да облекчите процеса на отбиване и захранване.

Дали бебето е готово да започне да приема и твърда храна можете да разберете като обърнете внимание на няколко етапа от развитието му. Сигналите, че е време да включите лъжичката в ежедневната рутина на детето, са:
- Ако то вече стои изправено самостоятелно на столче или подпряно на облегалка, дори за няколко минути;
- Ако вече съумява да държи главата си изправена;
- Ако е преодоляло инстинкта да избутва с език всичко, което поставите в устата му;
- Ако успява да уцели устата си с ръка;
- Ако проявява интерес към Вашата храна.

Добре е да започнете с едно хранене на ден, но в минимални количества, докато бебето Ви се нагоди към приема на твърда храна. В първите месеци от захранването, заложете на растителните продукти. Специалистите препоръчват да въведете първо зеленчуците като картофи, грах, моркови, които са богати на ценни витамини и хранителни елементи, като същевременно са и силно хранителни и полезни за стомахчето.

Постепенно разнообразете менюто с плодови пюрета – от ябълка, банан, тиква, които притежават същите свойства, но съдържат и захари. Заради сладостта на плодовите пюрета е важно да ги въведете в режима на детето след зеленчуците, за да не развие то вкус единствено към тях. След това преминете към допълнително овкусяване на храната с вкусове, мазнини, подправки, сосове. Препоръчително е да се спрете на свежите или замразените продукти, които не са обработени с консерванти.

При захранването трябва да спазвате някои правила. На първо място – бебето трябва да е напълно здраво. Всяко, макар и леко заболяване, води до намаляване на секрецията на смилателни ензими, което е причина  смилането и усвояването на храната да се влоши, като се увеличава склонността към храносмилателни разстройства.

Освен това, количествата трябва да се увеличават постепенно, като започнете от 3-4 чаени лъжички от новата храна. В следващите дни увеличавайте количеството с по няколко лъжички и по този начин за седмица ще достигнете до цяла порция (125 мл), с която да замените едно кърмене. Ако детето откаже определена храна, не го насилвайте. Позволете му да прояви вкусовете си, като периодично опитвате с различни пюрета.

Ако се появят повръщане, диария, обрив или колики, спрете временно въвеждането на новата храна и след седмица опитайте отново. Винаги проверявайте температурата на храната, преди да я предложите на бебето, за да не е прекалено гореща. Най-лесно това става, като поставите малко количество от затоплената храна от вътрешната страна на китката си.

Бебешките пюрета не трябва да съдържат сол. Препоръчително е да се приготвят от пресни продукти, добре измити плодове и зеленчуци. В първите месеци от захранването възможностите са две – да заложите на домашно приготвената храна, или да набавяте готови пюрета. В първия случай имате възможността да контролирате съдържанието на ежедневното меню на бебето. Освен това, често домашните пюрета са по-изгодни.

Готовите храни, от друга страна, са приготвени по установени рецепти и са с установен състав, съгласуван със специалисти. Те са обогатени с допълнително количество витамини и хранителни елементи и са съобразени с нуждите и храносмилателните възможности на Вашето дете. Освен това улесняват майката като спестяват време и усилия.

На кой от двата варианта ще се спрете е въпрос на избор. Ако не сте сигурни в умението си да преценяте и дозирате порциите, но не желаете да купувате консервирани храни, най-добре е да се доверите на професионална кухня. В Бургас например експерти в сферата са Детска кухня Ам-Ам, които приготвят пюретата си от натурална и чиста продукция, винаги пресни плодове и зеленчуци, без химия. Менюто им е различно всяка седмица, а храните се приготвят предимно от сезонни продукти. Можете да видите техните предложения тук.

През третата седмица от захранването постепенно добавете пълнозърнести храни, овесени ядки, ориз и т.н. В края на първия месец включете и леки меса – пилешко, пуешко, заешко, както и безсолно сирене. През втория и третия месец от захранването можете да добавите към менюто на бебето и риба, телешко, както и непасирани супи, стига вече да има достатъчно зъбки.

Това е и периодът, в който можете да преминете към три хранения с твърда храна на ден, а да оставите кърменето за между храненията или при събуждане/лягане. Важно е да се опитате да намалите времето за кърмене, ако възнамерявате скоро да прекратите този ритуал напълно. По този начин бебето Ви няма да преживее тежко раздялата с майчината гърда. Друг вариант е постепенно да замените кърмата с формула в бутилка.

Препоръката на експертите е да спазвате „3-дневното правило“ при включването на нови храни в менюто на бебето. Това означава, че между всеки нов продукт трябва да има минимум 3-дневен период на адаптация, в който ще имате възможността да установите дали детето Ви няма непоносимост към определена храна. В случай на алергична реакция, обърнете се към Вашия педиатър. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега