Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Земята достига най-далечната си точка от Слънцето в 19 часа днес

Земята достига най-далечната си точка от Слънцето в 19 часа днес

Днес Земята ще достигне най-далечната си точка от Слънцето. Това ще се случи около 19 часа тази вечер. Явлението се нарича "афелий" и се случва през юли, около две седмици след лятното слънцестоене.

Днес Земята ще достигне най-далечната си точка от Слънцето. Това ще се случи около 19 часа тази вечер, информират от Института по астрономия към БАН. Явлението се нарича "афелий" и се случва през юли, около две седмици след лятното слънцестоене.

В точно 19:24 часа българско време, планетата ни ще достигне разстояние от Слънцето, равняващо се на 152,1 млн. километра. През януари двете небесни тела отново ще се сближат. На 4-ти януари догодина разстоянието между тях ще бъде с около 5 млн. км. по-малко (приблизително 147,1 млн. км.). Обратното явление на най-близко разстояние между Земята и Слънцето се нарича перихелий.

Двете явления не са фиксирани като дати. Те се дължат на елипсовидната орбита на Земята около звездата й. Слънцето не се намира в идеалния център на тази елипса, а встрани от него. Два пъти в годината Земята преминава през крайните точки на голямата ос (въображаемата линия, която разделя елипсата на две еднакви части). През януари планетата ни минава през по-близката до слънцето точка, а през юли - пред по-далечната.

Тази орбита, от своя страна, също се променя, което обуславя допълнително промяната в датите на афелий и перихелий. Пътят ни около Слънцето се "сплесква" така да се каже. Променя се от кръг в елипса много бавно и постепенно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега