Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Жители на четири села излязоха на протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове

Жители на четири села излязоха на протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове

Жители на четири села излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас срещу изграждането на фотоволтаични паркове. Организатор е Сдружение в обществена полза: „За чиста природа-село Дюлево”

Жители на четири села излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас срещу изграждането на фотоволтаични паркове. Организатор е Сдружение в обществена полза: „За чиста природа-село Дюлево”. Припомняме, че причина за недоволството им е съгласието, дадено от общинския съвет в Средец за изграждането на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци с площ от 8 хил. дка.
 



Прекалената близост на централата до населените места създава притеснения сред местното население. Опасенията им са, че изграждането на подобен соларен парк ще се отрази негативно върху природата, животните, водните водоеми и здравето на жителите на селата.Недоволстват и фермерите и животновъдите, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, защото фотоволтаичната централа ще бъде върху пасища. Ловците и пчеларите също са против.


Да се срещне с протестиращите пред Съдебната палата в Бургас дойде и областният управител Пламен Янев. Той сподели, че има тотална липса на комуникация между инвеститора и жителите на селата, като голяма част от последните не са били запознати с намеренията за инвестиция. „Този проект обхваща четири села. Хората са раздвоени – в две от селата нямат проблем с проекта, но искат задължително да бъдат гарантирани инвестиции за подобряване на живота в самите села. В другите две села са твърдо против. Моите впечатления са за изключително лоша комуникация между инвеститора и хората. С инвеститора бяхме провели разговори да направи презентация. Според мен има варианти, в които може да се постигне компромисно ниво“, коментира пред репортери Пламен Янев. 


"Аз се радвам, че с новия кмет на Средец сме на една позиция. Той също твърди, че каквото и да бъде решението на съда, проектът няма да продължи, докато не бъдат изчистени всички недоразумения. Надявам се в региона да се случат и подобренията, но и да се запази поминъка на хората“, добави областният управител. 


От организаторите също коментираха мотивите си да излязат на протест. „Днес идваме да изрази пред Съда нашето отношение и да се опитаме да се позиционираме като страна по съдебното дело, което заведе г-н Пламен Янев срещу това безумно решение на община Средец. Никой не може да каже кога ще излезе решението на съда, дано днес поне успеем да бъде конституирани. Нататък съдията ще реши какъв ще бъде ходът на делото“, сподели Валентин Киров. 



„Ние не искаме индустрия, искаме чистота“, коментира друг от протестиращите Младен Михов, който се занимава с отглеждане на пчели. „За кое благо работят общинските съветници и хората от община Средец? Няколко пъти на сесиите отхвърляха тази докладна, а изведнъж какво се промени, че казаха „Да“. 



Публикувахте от PoligrafF.net в Сряда, 21 февруари 2024 г.
-------------------------

Публикувахте от PoligrafF.net в Сряда, 21 февруари 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега