Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 суперхрани по време на бременност

10 суперхрани по време на бременност

Правилата на здравословното хранене изключват "храненето за двама" в буквалния смисъл на думата по време на бременността. Диетата на бъдещата майка трябва да бъде балансирана и ориентирана към изхранването на здраво бебче.

Правилата на здравословното хранене изключват "храненето за двама" в буквалния смисъл на думата по време на бременността. Диетата на бъдещата майка трябва да бъде балансирана и ориентирана към изхранването на здраво бебче. Някои храни са по-полезни и дори препоръчителни за бременните жени, макар и сред тях да има продукти, които обикновено изключваме от диетата си в опит да пазим талията си. Предлагаме Ви следния списък с 10 суперхрани, особено подходящи за деветте месеца в очакване на Вашата рожба.

1. Сред "разрешените" висококалорични храни са пастата, картофите и хлябът. Те доставят необходимото количество въглехидрати и, освен че захранват растящото бебе в корема на мама, дават и на нея нужната й енергия, особено в последните месеци на бременността. Спрете се на пълнозърнест хляб и паста, заложете и на сладките картофи, които са богати на калций, бетакаротен и Витамин С.

2. Бобовите растения - фасул, леща и грах са добър източник на протеини и фибри. Доставят необходимата енергия, действат добре на стомаха и осигуряват препоръчваната фолиева киселина в естествена форма.

3. Бананите също са препоръчвани от специалистите по време на бременност. Те съдържат калий, който не позволява на тялото да задържа течности. Жълтите плодове балансират енергията ни и помагат за пълноценната ни почивка, осигурявайки ни спокоен сън. Полезни са и за стомаха.

4. Млечните продукти също са задължителни по време на бременността, за да се развият костите на бебчето. Препоръчителната доза е до 3 порции на ден. Те може да се състоят от прясно мляко, кисело мляко или сирена. Киселото мляко се смята за най-полезно, тъй като е естествен пробиотик и помага за бактериалния баланс на майката по време на бременността.

Заложете на нискомаслените, за да избягате от риска да натрупате излишни мазнини, но не лишавайте бебчето от мазнини с напълно обезмаслени продукти. Сирената трябва да са от твърд вид, приготвени от пастьоризирано мляко, за да избегнете риска от нежелани реакции.

5. Авокадото е богато на Омега-3 и е особено полезно за развитието на мозъка на бебето. Поради същата причина медиците препоръчват и сьомгата, но ако е добре приготвена, както и ядките. Освен това, скорошни изследвания показват, че консумацията им по време на бременността понижават риска детето да развие алергия към ядки след раждането си.

6. Броколите също са сред суперхраните за бременни. Те съдържат калций и фолиева киселина, антиоксиданти и фибри. Високото съдържание на Витамин С пък помага за усвояването на желязото в храната, а то също е важно за здравословното развитие на плода.

7. Една от изненадващите храни в този списък е празът. Стръковете му съдържат витамин А, витамин К, витамин В6, витамин С, освен това желязо, калций, магнезий. Празът е полезен както за костите и кръвоносните съдове на бебето, така и за майката. Освен това помагат в борбата с някои от симптомите на бременността като гадене, безсъние, болки в гърба и краката и др.

8.  Босилекът също спада към списъка със суперхрани за бременни. Зелените му листа са богати на протеини, витамин Е, рибофлавин, фибри, витамините А, С, К, В6, както и магнезий, фосфор, калий, цинк, манган и мед. Консумирайте прясната подправка със салати и ястия или пригответе сос.

9. За моментите, в които Ви се иска нещо сладко, заложете на смокините - сушени или пресни. Те също са богати на протеини и съдържат калций, калий, фосфор, магнезий, желязо и витамин К. Съдържат и достатъчно захар, за да утолят глада за нещо сладко, подхранвайки както Вашите зъби, кости и кръвоносни съдове, така и тези на бебето.

10. Другият суперплод за бременни е ягодата. Тя е богата на витамин С, бетакаротен, фолиева киселина и калий.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега