Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

3.3% е делът на цигарите без бандерол през третото тримесечие на 2019 г.

3.3% е делът на цигарите без бандерол през третото тримесечие на 2019 г.

В Бургас процентът е 3.6 на сто

Отново рекордно нисък дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския пазар, през третото тримесечие на 2019 г., бе отчетен на представянето на традиционното изследване на празните опаковки от цигари, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ всяко тримесечие.

Това е най-ниското ниво на потребление на цигари без български акцизен бандерол (т.е., за които не са платени косвени данъци в България), откакто проучването се провежда у нас, предават от пресцентъра на МВР. България остава с най-нисък процент сред страните в Европейския съюз, където изследването се е провело през същия период на годината.

Компаниите подчертаха, че институциите са постигнали много устойчив успех в борбата срещу незаконните цигари и той трябва да бъде запазен в дългосрочна перспектива, за да се защитят приходите от акциз в бюджета и легалната търговия с тютюневи продукти. Намаляването на дяла на незаконния пазар на цигари е пряко свързано с увеличението на приходите от акциз. За периода януари-октомври 2019 г. те се равняват на 2.268 млрд. лв, с близо 8% (+164 млн. лв.) повече спрямо същия период на миналата година.

Срещата, регулярно организирана от „Инициативата срещу незаконната търговия“ за всяко измерено тримесечие събра на едно място представители на правителството, институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Актуалните данни бяха представени пред министъра на вътрешните работи Младен Маринов, директора на Агенция Митници Георги Костов, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорите на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ и други официални представители на институциите.

„Когато всички представители, имащи законен интерес за решаването на даден проблем, работят съвместно, резултатът не закъснява“, подчерта на днешния форум министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той отбеляза, че се надява и данните от последното тримесечие на 2019 година да продължат положителната тенденцията. По думите му, проучването дава много добра ориентация за насочване на силите и средствата за противодействие на проблема точно там, където е неговият генезис. „Ясно очертавани са проблемните зони. С помощта на анализите имаме ефективно противодействие на тази незаконна дейност.  Трябва да бъдем много отговорни към постигнатите резултати“, допълни вътрешният министър.

„Имаме желание, имаме решителност, имаме увереност да продължим в партньорство с бизнеса да противодействаме на сивата икономика“, заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и  определи модела на комуникация с тютюневата индустрия като работещ. Според него този модел е приложим и към други сектори и в това се крие предизвикателството към митниците и другите институции.

Директорът на Агенция „Митници“ подчерта, че добите резултати в приходите от акциз върху тютюневите изделия се дължат на работата на всички правоохранителни органи, както и на подкрепата на бизнеса и на правителството, и представи статистика, според която през периода януари-ноември 2019 г. брутните приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия са в размер на 2501 млн. лева.

Сумата е със 177.9 млн. лева (7.7%) по-голяма от приходите за същия период на 2018 г. при непроменена акцизна ставка, както и със 150 млн. лева над планираните в бюджета.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега