Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

50 лева бонус за Коледа за най-бедните пенсионери

50 лева бонус за Коледа за най-бедните пенсионери

Държавата твърдо е планирала коледни бонуси за пенсионерите. Те ще са по 50 лв., като засега планът е да ги получат възрастните хора с доходи под 200 лева.

Държавата твърдо е планирала коледни бонуси за пенсионерите. Те ще са по 50 лв., като засега планът е да ги получат възрастните хора с доходи под 200 лева. Това било решено в понеделник вечерта на заседание на съвет на управляващите в резиденция "Лозенец",  съобщава в. "24 часа".  

На него, финансовият министър Петър Чобанов е представил и проекта за новия бюджет. Съветът е оставил опцията бонуси да вземат и повече от 660 000 най-бедни стари хора, като летвата може да се вдигне и за пенсии до 300 лв. ако събираемостта на приходите върви както досега.На заседанието в понеделник било решено още пенсиите да се индексират всяка година по швейцарското правило, което отчита осигурителния доход и инфлацията за предходната година в съотношение 50/50.

Идеята на финансовия министър влиянието на инфлацията да е по-голямо е отпаднала. Не е било прието и депутатско предложение индексирането на пенсиите да се изтегли с два месеца напред - от април догодина. През 2014 г. минималната заплата става 340 лв., е записано в последния вариант. Засега тя няма да се индексира, автоматично, както предлага социалното министерство, било решено на сбирката.Майчинските от догодина също се вдигат до 340 лв. Разчетите са за най-ниска пенсия от 153,50 лв, а максимална - 840 лв. заради новия осигурителен доход от 2400 лева.

Вариантът, одобрен от съвета на коалицията, залага макрорамка, разчетена при 1,8% ръст на икономиката, дефицит 1,8% и инфлация от 1,8%. Финансите залагаха по-ниска инфлация 1,5% и по-висок дефицит от 1,9%.В проектобюджета е предвидено индексиране на бюджетните заплати с 8-12%. Всеки министър ще преценява от колко човека може да се лиши.1,1 млрд. повече приходи трябва да се събират догодина в сравнение с тази, за да похарчи 1,2 млрд. лв. повече. 850 млн.лв. от тях ще са за социални разходи.

Дават 35 лв. за първо дете, 50 лв. за второ

Нова идея за детските добавки е била обсъждана от министрите и по-изтъкнати депутати от БСП и ДПС на сбирката на правителството и народни представители за бюджета.Добавката за първо дете да остане в сегашния размер от 35 лв., а тази за второ да бъде вдигната на 50 лв. е новият вариант, обсъждан на срещата в резиденция "Лозенец". Запазва се и подоходният критерий, според който детски добавки получават единствено родителите, които имат доход до 350 лв. на човек от домакинството месечно. Добавката за трето и всяко следващо дете остава в размер на 35 лв., както е досега.Новият вариант е коренно различен от обсъжданите до момента предложения за детските добавки през следващата година.

Предложението на правителството първоначално бе плащането да бъде вдигнато на 40 лв. на месец, а подоходният критерий - на 400 лв. БСП пък настояваше детските да са по 50 лв. на месец и на тях да имат право всички деца. Вариантът на социалистите дори бе залегнал в тяхната предизборна програма."Засега всичко са само варианти, които може да бъдат променени. Не мога да изляза и да обещая нещо на хората, след като не е окончателно решено", коментира вчера социалният министър Хасан Адемов. Нито един от вариантите за детските добавки все още не е обсъждан и със синдикатите и работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега