Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

7 691 абитуриенти са заменили втората матура с оценка от държавен изпит по специалност

7 691 абитуриенти са заменили втората матура с оценка от държавен изпит по специалност

Днес се провежда втората задължителна матура.

Вариант 2 от два възможни се падна на абитуриентите, които днес държат втория задължителен държавен зрелостен изпит. Матурата е по 13 учебни предмета, като всеки зрелостник предварително избира по коя дисциплина да се яви.

Припомняме Ви, че за първи път изпитът е разделен на модули. По четири предмета модулите са два – математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, както и химия и опазване на околната среда. По всички останали предмети има три модула.

Общо 53 679 абитуриенти са подали заявления за явяване на изпита. Колко от тях са се явили ще стане ясно по-късно днес, посочват от пресцентъра на МОН. Най-много заявления има по биология и здравно образование – 14 133, следвана от английски език – 11 686. На трето място е географията  с 8693 заявления. Най-малко ученици искат да държат изпит по италиански език – 79.

За първи път тази година абитуриентите от професионалните гимназии имат право да не се явят на втора матура, а като оценка от държавния зрелостен изпит в дипломите им да бъде вписана средноаритметичната оценка от изпита по теория и практика на професията. От това право са се възползвали 7 691 зрелостници.

Днес на изпит са и седмокласниците, които решават тест по математика. Право да се явят имат 60 318 ученици. Те полагат изпита в училищата, в които са учили. Външното оценяване се състои от два модула. Първият съдържа 16 задачи със затворен отговор и четири с кратък отворен. За него седмокласниците имат 60 минути. Вторият модул трае 90 минути и съдържа четири задачи за решаване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега