Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

9 нови случая на Covid-19 са потвърдени в София

9 нови случая на Covid-19 са потвърдени в София

Сред заразените има една пациентка в тежко състояние.

9 нови случая на Covid-19 са потвърдени в София днес. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг. Той уточни, че са тествани общо 99 лица. Сред заразените има една пациентка в тежко състояние.

Към момента се издирват контактните лица. По думите на проф. Мутафчийски броят им най-вероятно надхвърля 200 души. По установяването им работят здравните власти и служители на МВР.

Едно от лицата е било на медицински конгрес, заедно с лекарката дала положителна проба вчера. Състоянието на пациента е стабилно, без сериозна симптоматика. Четирима от новорегистрираните заразени са от групата на контактните на починалата от коронавируса жена.


Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

В България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение, показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз, обявиха междувременно от правителствения пресцентър. 

У нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с Covid-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.


За ограничаване на разпространението на новия вирус държавата е осигурила допълнителни количества лични предпазни средства - 50 000 маски, 100 000 костюма и 85 000 очила за медицински и здравни работници в лечебните заведения и за Регионалните здравни инспекции при работа с пациенти със съмнение за Covid-19.

Две български фирми и държавното предприятие „Интендантско обслужване“ вече шият защитни облекла и средства за лекарите, сестрите и санитарите. Само една от фирмите – тази в Габрово, е с капацитет да произвежда по 4 км плат на ден, с който всекидневно могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

"Ако бъдем дисциплинирани, ако спазваме всички мерки и не се поддаваме на паниката - ще се справим с предизвикателството на коронавируса. Българите имат основание да се гордеят със своята индустрия, която по впечатляващ начин успя да реорганизира работата си и да започне да произвежда необходимите защитни облекла. Има голяма необходимост и от респираторни уреди. У нас има няколко хиляди апарати, като сме платили и допълнителни бройки. Както тези наши действия, така и всички останали са изцяло съобразени с препоръките на лекарите от Националния опративен щаб. Експертите ни казват, а ние изпълняваме", коментира премиерът Бойко Борисов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега