Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Акция "Зима" започва - време е да подготвим автомобилите си за новия сезон!

Акция "Зима" започва - време е да подготвим автомобилите си за новия сезон!

По традиция инициативата стартира на 1-ви ноември. Особеностите на тазгодишната кампания бяха представени от началника на сектор „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Бургас комисар Неделчо Рачев пред бургаски медии.

По традиция МВР дава начало на акция "Зима" на 1-ви ноември. И тази година тя ще премине на три етапа и ще включва различни съвместни инициативи, организирани от Пътна полиция, БЧК, СБА и неправителствените организации в региона. Това съобщи началникът на сектор „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Бургас комисар Неделчо Рачев пред бургаски медии.

Първата кампания е "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Тя включва обучения и презентации в учебните заведения и други превантивни инициативи. Втората част от акция "Зима" ще премине под надслов "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". Тя ще продължи в дните 11-20 ноември. Както всяко година, пътните полицаи ще осъществят засилен контрол за осигуряване на предимството на пешеходците на пешеходните пътеки. Освен това обаче ще се следи и за правилното пресичане, както и за поведението на колоездачите на пътя.

Третият етап е "Безопасно шофиране през зимата". Той ще продължи до края на ноември, но под една или друга форма контролът ще се осъществява през целия зимен период, подчерта комисар Рачев.

Както всяка година, Съюзът на българските автомобилисти ще осигури безплатна проверка на фарове, антифриз, спирачки, измерване на грайфера на гумите, проверка на отоплителните системи във всички сервизи за годишен технически преглед на организацията в региона. Проверяващите също ще следят за това готови ли са автомобилите ни за зимния период. Припомняме Ви, че до средата на месеца контролът ще бъде превантивен, но след 15 ноември униформените ще глобяват за шофиране без зимни гуми.

"Подготовката за зимния период е задължителна грижа и отговорност на всеки водач. На първо място трябва да се осъществи проверка на геометрията на гумите, както и проверка на спирачните системи. Изборът на качествени зимни гуми не е прищявка на властите. Тези гуми гарантират Вашата безопасност и безопасността на другите участници в движението. Моят съвет е - по-добре нови китайски, отколкото 10-годишни гуми втора употреба", коментира автомобилистът Стоян Апостолов.

Той посочи, че гумата старее за 2 години и губи своите качества. По-мекият каучук, от който са направени зимните гуми, старее и се превръща в предпоставка за инциденти. Дори грайферът да не е изтъркан, гумата вече няма същите качества.

"Друго важно нещо е да внимаваме със спирачката. Видимостта винаги трябва да бъде добра. През зимата това е проблем - стъклата се заледяват и запотяват. Всички бързаме, но преди да тръгнем сутринта задължително трябва да почисти всички стъкла, не само предното и задното. Страничното стъкло Ви позволява да видите дали на пешеходната пътека не приближава пешеходец, например", посочи Апостолов.

Той препоръча на водачите, ако е възможно, преди дълъг път да си подготвим по-леки обувки, с които да шофираме. "Зимните обувки имат по-дебели подметки, заради които губим усещане върху педалите и това става предпоставка за загуба на контрол", изтъкна автомобилната легенда.

"Подготовката на автомобила е от първостепенна важност, но е важно и отговорно то отношение от страна на пешеходците. Съветът към тях е да не носят изцяло тъмни дрехи или да добавят към тях светлоотразителни елементи. Вече се стъмва рано, пиковите часове са в сумрак", изтъкна и Манол Тодоров от "SOS-ПТП".

Препоръката към родителите е да обличат децата си с по-светли дрехи, или да им осигурят такива със светлоотразителни елементи. Подобни ще бъдат предоставяни в училищата в рамките на акцията, в случай че родителите не могат да си позволят такива.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега