Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бедствено положение в Берковица заради наводнения

Бедствено положение в Берковица заради наводнения

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. В Берковица е обявено бедствено положение. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля улиците и домовете на хората. Къщи, магазини и стопански постройки бяха отнесени от придошлите води на река Берковска. Кметът на града Димитрина Каменова каза, че положението е критично навсякъде в града и 70 - 80 къщи са откъснати от водата, съобщава Нова телевизия.

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ. В Берковица е обявено бедствено положение. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля улиците и домовете на хората. Къщи, магазини и стопански постройки бяха отнесени от придошлите води на река Берковска. Кметът на града Димитрина Каменова каза, че положението е критично навсякъде в града и 70 - 80 къщи са откъснати от водата, съобщава Нова телевизия.

В същото време в балкана продължава да вали. Поне един метър е водата около блокираните къщи. Обитателите им няма как да излязат от тях, защото дворовете и приземните им етажи са наводнени. Евакуация в града тече от вчера. За щастие пострадали хора няма. Местните обясниха, че такова бедствие не се е случвало досега, въпреки че и в предишни години нивото на реката се е покачвало. Те си обясняват вълната с незаконната сеч по течението на реката, която не се контролира от никой.

Друга причина за бедствието според тях е стесняването на коритото на Берковска река преди около 40 години. Берковица се нуждае от тежка техника за борба със стихията.

Междувременно бяха наводнени къщи и в Монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. И там се налага евакуация. 10 села в община Георги Дамяново са без ток. В Сливенско са паднали 74 литра на квадратен метър. Имало и временни прекъсвания на електричество, но без сериозни щети за инфраструктурата. Чипровци остана без водоподаване след пороите. През нощта 3-4 къщи са били откъснати, но ситуацията се е решила бързо. 

Пороите са наводнили и пътища от републиканската мрежа. По магистрала „Хемус” на много места видимостта е ограничена. Валежите продължават и днес. В района на бедствието в Северозападна България се очаква да паднат до 50 литра на квадратен метър. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега