Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бедствие в Мало Конаре, селото под вода

Бедствие в Мало Конаре, селото под вода

Стотици домакинства в пазарджишкото село Мало Конаре продължават вече трето денонощие да са с наводнени приземни етажи заради избиващи подпочвени води. Това заяви кметът на селото Димчо Караиванов пред Фокус.

Стотици домакинства в пазарджишкото село Мало Конаре продължават вече трето денонощие да са с наводнени приземни етажи заради избиващи подпочвени води. Това заяви кметът на селото Димчо Караиванов пред Фокус.

"В момента под вода е около 70% от селото. Дъждът, който вали в момента, допълнително усложнява ситуацията. Сега следим нивото на река Луда Яна, защото част от дигата липсва и ако се вдигне с един метър нивото на реката, селото ще бъде залято", добави кметът.

По думите му избените помещения в повечето къщи са почти под един метър вода. Изпомпването на водата е невъзможно, тъй като тя избива още по-силно, след като се създава ефект на сонда. По улиците в селото има около 10 см. вода. Повечето земеделски площи са под 20 см вода. Според Караиванов опасността е най-голяма за старите кирпичени къщи в Мало Конаре, защото водата се просмуква в тях и ще се срутят.

"Вече не викаме пожарна, но хората се обаждат, защото смятат, че с изпомпване ще се решат проблемите. От това обаче няма нужда, защото след изпомпването къщите се пълнят отново. Разговаряхме и с областния управител Трендафил Величков, но и той няма с какво да ни помогне", коментира Димчо Караиванов.

В момента се прави опит с багер да се почисти и голям напоителен канал, който минава през самото населено място.Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на земеделието и храните Десислава Танева пристигнаха в Мало Конаре, за да проверят на място ситуацията след обилните валежи, които причиниха наводнения в приземни етажи на къщи и на земеделски площи.

Министър Василева посочи, че сериозно са повишени подпочвените води и това е основната причина за наводнението. Осигурена е специализирана техника от "Напоителни системи" в Пазарджик за разчистването и разширяването на отводнителен канал край селото, за да се оттича по-лесно изпомпваната вода. Очаква се и допълнителна техника от Пловдив.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега