Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бетовен и Де Файя дават начало на новия сезон в Бургаската Опера

Бетовен и Де Файя дават начало на новия сезон в Бургаската Опера

Симфоничния концерт ще ръководи италианският диригент Пиер Калабрия.

Музиката от балети на Бетовен и Мануел де Файя, както и "Симфония №8" отново на Бетовен, ще прозвучат още на 30 януари от 19 ч. в залата на Държавна опера - Бургас за началото на новия оперен сезон. Увертюрата "Творенията на Прометей" на Бетовен и концертният вариант на балета "Любовна магия" на Де Файя, както и симфонията на немския класически композитор, ще посрещнат първите гости за годината. Диригент на симфоничния оркестър ще бъде италианският диригент Пиер Калабрия.

Малко известно на широката публика е, че Бетовен е композирал и няколко балетни творби в началото на творчеството си. Увертюрата "Творенията на Прометей" обаче е от периода, в който композиторът вече е достигнал пика на славата си. Написана по молба на балетмайстора и хореограф Салваторе Вигано, музиката към балета включва освен увертюрата, още една картина и шестнадесет танцови номера. Във времето либретото и хореографията са изгубени, но музиката на Бетовен остава до наши дни.

Роденият в Испания Мануел де Файя емигрира по време на Втората световна война в Аржентина, но носталгията преплита в творбите му страстното фламенко на Андалусия и Кастиля. Примесено с модерните средства на импресионизма и неокласицизма, то ражда балета "Любовна магия". Музиката към танцовата творба е истински шедьовър и това я превръща в самостоятелно музикално произведение, изпълнявано по цял свят в концертен вариант.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега