Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бракониерска мрежа уби рядък вид птица в езерото Вая

Бракониерска мрежа уби рядък вид птица в езерото Вая

Бракониерска мрежа уби женска белоока потапница в езерото Вая, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Птицата е загинала от удавяне, в резултат на оплитането ѝ в мрежата. В нея, освен загиналата птица, е намерен и друг защитен вид - оплетена обикновена блатна костенурка, която за щастие е била жива и е върната обратно в езерото.

Бракониерска мрежа уби женска белоока потапница в езерото Вая, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Птицата е загинала от удавяне, в резултат на оплитането ѝ в мрежата. В нея, освен загиналата птица, е намерен и друг защитен вид - оплетена обикновена блатна костенурка, която за щастие е била жива и е върната обратно в езерото.

Сигналът за мъртвата птица е подаден от Григор Григоров, ученик от ОУ „Христо Ботев” в квартал „Долно Езерово”.  Григор е един от най-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците. Благодарение на подадения от него сигнал на мястото се отзовават представители на Асоциацията на природозащитните неправителствени организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов в Бургас, жител на Долно Езерово и инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които влизат във водоема с лодка и вадят бракониерската мрежа с дължина около 10-15 метра.

Това е сред първите документирани случаи на загиване на белоока потапница в бракониерски мрежи, въпреки че тази заплаха е една от индикираните за вида в скоро приетия План за действие за опазване на белооката потапница от Министерството на околната среда и водите. В този документ са посочени и мерките, които трябва да бъдат предприети и приложени, за да се намали или напълно да се елеминира тази заплаха, като например да се спазва стриктно забраната за риболов с мрежи във всички вътрешни водоеми в страната, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. 

Белооката потапница е изключително рядък вид в нашата природа. Голям късмет е да бъде видяна в езерото Вая или в защитена местност „Пода”. Уязвима е от изчезване в света, заради намаляване на местата, които използва за хранене и предпочита за размножаване. В езерата на Бургас, белооката потапница не само спира за почивка и хранене по време на миграциия, но няколко двойки са ги избрали за удобен дом. 

Напоследък зачестиха случаите на намерени мъртви птици, в резултат на заплитането им в бракониерски мрежи, поставени в езерото Вая и язовир Мандра. Припомняме, че съвсем скоро загинаха голям гмурец, а друг бе освободен от мрежите, а малко преди този случай загина цяло семейство гмурци – възрастна птица с две малки. Оказва се, че това е една сериозна заплаха за съществуването на много редки и застрашени от изчезване в света птици.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега