Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бум на сигналите до РИОСВ за миризма на нефт, екоинспекцията проверява пристанищата

Бум на сигналите до РИОСВ за миризма на нефт, екоинспекцията проверява пристанищата

За периода 21-24 юни в РИОСВ - Бургас са постъпили 13 сигнала за миризми.

Бум на сигналите за миризма на нефт в града отчитат от РИОСВ за периода 21-24 юни. Най-голям е броят на сигналите, постъпили от района на централна градска част, комплекс „Лазур“, Централен плаж Бургас и Морска градина. Предвид преобладаващата посока на вятъра в момента на получаване на сигналите са проверени пристанищните оператори „БМФ Порт Бургас“ АД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – Пристанищен терминал (ПТ) „Росенец“.

Миризмата е усетена за кратък период, което потвърждават и разговорите със подалите сигнали, посочват от екоинспекцията. При проверките на място от операторите е изискана справка за посочения период за акостирали кораби под обработка и видове товари.

Установено е, че на пристанищен терминал „Бургас Изток 2“ обработваните товари са газьол и пропан бутан. По време на обработката на товарите няма настъпили аварийни ситуации. От системите за мониторинг и оповестяване не са регистрирани изпускания на атмосфера. Товарите са обработени съгласно утвърдени технологични документи (технологични карти, инструкции за безопасност, авариен план).

На ПТ “Росенец“ при извършване на товаро-разтоварни дейности не са констатирани пропуски по технологичната схема. Танкери с нефт, котелно гориво и гориво за дизелови двигатели са обработвани в периода 20-22.06.2019 г. Инсталациите на основна площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са в нормален технологичен режим.

РИОСВ е изискала от „Морска администрация“ - Бургас като компетентен орган, осъществяващ контрол по предотвратяване замърсяването на морската среда и въздуха от кораби, да извърши огледи на морската акватория. Резултатите от проверките ще станат ясни след приключването им.

При извършените допълнителни обходи в местата на подаване на сигналите е констатирано извършване на текущи ремонти на уличната мрежа, както и ремонт на бул. "Димитър Димов" в участъка от кръгово кръстовище с ул. "Транспортна" до кръстовище с ул. "Димитър Аврамов", свързани с фрезоване на стария асфалт и машинно полагане на нов, открити камиони с асфалтови смеси, които при наличните високи температури (над 300С ) са възможен източник на емисии.

Не са отчетени превишения на контролираните замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, стирен, толуен, ксилен, бензен от най-близко разположената автоматична станция за контрол качеството на въздуха - диференциалната оптична система „OPSIS” в комплекс „Лазур“. Превишения не са регистрирани и от Автоматична измервателна станция (АИС) в комплекс „Меден Рудник“ и кв. „Долно Езерово“, част от националната система за мониторинг на въздуха.

С цел осъществяване на засилен ежедневен контрол от страна на инспекцията от пристанищните оператори е изискано представяне на ежедневен доклад за извършваните товаро-разтоварни дейности. При необходимост ще бъдат извършвани проверки на място.

 РИОСВ - Бургас е в готовност да извърши допълнителни проверки при регистриране на сигнали. По разпореждане на директора на РИОСВ - Бургас съвместно с Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) - София ще бъдат извършени измервания с преносим апарат и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще се информира незабавно населението и съответните контролни органи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега