Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски деца обуха шарени чорапи за Международния ден на хората със синдром на Даун

Бургаски деца обуха шарени чорапи за Международния ден на хората със синдром на Даун

Учениците донесоха и стотици чифтове шарени чорапки, които окачиха на специално опънати телове във вътрешния двор на школото.

Днес светът отбелязва Международния ден на хората със синдром на Даун. Бургаски ученици уважиха датата като обявиха "Дрескод шарени чорапи". Момчета и момичета от всички класове на ОУ "Елин Пелин" дойдоха на училище обути така в подкрепа на хората с генетичната аномалия. Учениците донесоха и стотици чифтове шарени чорапки, които окачиха на специално опънати телове във вътрешния двор на школото.

"Активното участие на децата и родителите надмина очакванията ни. В един момент ни стана много трудно да намерим място, за да изложим всички донесени чифтове. Събраните чорапки ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение от община Бургас", заяви Марийка Димитрова - директор на ОУ "Елин Пелин".

Синдром на Даун е геномна аномалия, която представлява поява на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Тази аномалия се проявява при 6000 новородени годишно. Освен чисто физически прояви, засягащи специфичния външен вид на носителите, синдромът предизвиква и някои други симптоми като намалени когнитивни способности, умствена изостаналост, вродени дисфункции на тялото и склонности към специфични заболявания.

Синдромът е описан за първи път от английския невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун, чието име получава явлението, през 1866 година. Причините за него обаче са открити едва през 1959 година. Към момента Синдромът на Даун е една от най-често срещаните хромозомни аномалии при новородените.

Статистиката показва, че с увеличаване възрастовата граница при майката, расте и вероятността новороденото да има синдром на Даун. Това най-вероятно се дължи на стареенето на яйцеклетките в майчиния организъм, което може да доведе до повече грешки при деленето на клетките. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега