Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският яз. Мандра посрещна стрепет и други редки гости

Бургаският яз. Мандра посрещна стрепет и други редки гости

Това е едно от малкото наблюдения на вида в района на Бургаските езера през последните години.

Изключително редкият за България вид - стрепет, наричан още малка дропла, беше наблюдаван на 9-ти март в района на язовир Мандра от Михаил Илиев и Георги Герджиков от БДЗП. Това е едно от малкото наблюдения на вида в района на Бургаските езера през последните години. 

Стрепетът е птица от семейство Дроплови. В миналото видът е бил много по-разпространен в България и вероятно населявал много от обширните равнинни местности в страната. Съществуват научни доказателства, че стрепетът е бил сред най-ценените ловни птици, защото повечето от останките му произлизат от т.н. "кухненски отпадъци" от древните селища.

В България видът се е срещал до 60-те години на миналия век, като последно гнездене е регистрирано през 1975 г. След изчезването му като гнездящ в страната вид, той остава само рядък посетител през зимния период, като птиците, които идват у нас, са вероятно от Украйна. От XIX век насам видът и изчезнал като гнездящ от общо 11 европейски държави, а най-значима в Европа е популацията на Иберийския п-в. 

Видът обитава главно степни местообитания, но може да се приспособи и към нискоинтензивни обработваеми площи и пасища. Сред основните причини за намаляването му е унищожаването и фрагментирането на местообитанията му, както и използването на пестициди, сблъсъкът с електропроводи, ветрогенератори и незаконен лов.

В Защитена местност „Пода“ са наблюдавани и пет розови фламинги - друг рядък гост у нас, предават от БДЗП. В момента те могат да бъдат видени директно от Природозащитния център  на сравнително близка дистанция.    

В язовир Мандра пък бяха наблюдавани едни от първите за пролетния миграционен сезон розови пеликани – 20 индивида. Пеликаните бяха в компанията на стотина големи корморана и активно ловуваха.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега