Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българи създадоха човешка тъкан с 3D-биопринтер

Българи създадоха човешка тъкан с 3D-биопринтер

В момента експертите от екипа работят в няколко направления като основната им цел за 2019 г. е да изградят функционална биопринтирана кост.

Българската компания “Принтиво” изобрети уникален 3D биопринтер “ЕВА” - първият по рода си у нас, чрез който създава изкуствена кост и тъкани, наподобяващи човешките. Той работи с иновативно биомастило “АДАМ”, също разработено от българския екип. Биопринтирането представлява същата технология на послойно изграждане на елементите, както познатото 3D принтиране, но вместо полимери използва живи клетки.

Компанията “Принтиво” е създадена преди три години от Спас Керимов и негови съмишленици, пише "Vesti.bg". Самият той е израснал в град Септември, завършва медицина, отличен е с награди от много международни научни форуми. Интересува се от тъканно инженерство и регенеративна медицина.

“Принтиво” беше крайният резултат от едно приятелство и еманацията на една успешно завършена кауза от няколко студенти по медицина. В началото едни дръзки мечтатели си представяхме как ще променяме света. После се разочаровахме, а след това отново се вдъхновихме. Така, докато не открихме правилните хора, с които заедно дадохме начало на АДАМ и ЕВА. Красотата в това понякога разочароващо пътуване беше, че актуализира всички нас и ни даде солидни основи да си представим бъдещето възможно", разказва младият българин.

Разработването на технологията отнема едва 4 месеца, а работата по биомастилото продължава близо година и половина. В момента експертите от екипа работят в няколко направления като основната им цел за 2019 г. е да изградят функционална биопринтирана кост. Определят я като трудна задача, но вярват, че костта ще промени погледа на много индустрии към биопринтирането и тъканното инженерство като цяло.

“Подобна тъкан може да реши огромните функционални и етични проблеми във фармацевтичната индустрия и здравеопазването като успешно замени тестовете върху животни на нови лекарствени молекули. Костната тъкан би била задължителен компонент в изследователския процес на нови онкологични терапии”, обяснява Спас.

Към момента работят с университети, частни клиники и няколко партньора от индустрията. Използват биопринтирането като решение на проблеми в микрохирургията, фармацевтичната индустрия и изследователските проекти на различни университети. Желанието им е да се превърнат в първата сериозна биотехнологична компания в България в обозримо бъдеще.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега