Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бюджетът на община Поморие за 2019 година бе единодушно приет

Бюджетът на община Поморие за 2019 година бе единодушно приет

Рамката на основния финансов документ е 29 160 000 лв.

Със 17 гласа „за” и 2 „въздържал се” от общо 19 присъстващи бюджетът на Община Поморие за 2019 година днес беше приет на 47-то заседание на местния парламент. Рамката на основния финансов документ е 29 160 000 лв. От тях данъчните приходи са 6 650 700 лв., неданъчните  приходи са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв.

„На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха двамата общински съветници, които гласуваха с „въздържал се”. Като причина за вота си обаче посочиха общинската задлъжнялост и факта, че макар и реалистично заложени, приходите са основно на база общинските данъци и такси.

Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити.

„С единствения кредит, гласуван от Общински съвет, беше спасена МБАЛ – Поморие и бяха създадени редица активи, които тепърва ще генерират приходи.   Благодаря на опозицията за дадената оценка и уточнението, че приходите на общината идват от местните данъци и такси. Вашата констатация всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100%. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира още кметът Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.

Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от ДФ „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар.

„Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега