Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Симптомите се изразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериозни състояния има и преиграване на очите.

Вестибуларнитенарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякаквивъзрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знакза сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветватнезабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, илипък сме застрашени от такива.

"Най-общовестибуларните нарушения се разделят на два вида – от централен и периферентип. Много важно за диагностицирането им е локализирането на самия болестенпроцес, като той може да се развива във вътрешното ухо, в слухово-вестибуларниянерв, в мозъчния ствол или в главния мозък", посочва д-р Веселин Русинов –консултант невролог към МЦ „Оксиком“.

Най-честипричинители на подобни нарушения са инфекции, съдов инцидент (вкл. инсулт),увреда на вестибуларния нерв, онкологични образувания, травми или някаквосистемно заболяване, като множествена склероза, и др. Някои заболявания навъншното ухо също могат да причинят подобни състояния.

"Внай-благоприятния случай, обикновено при по-млади хора, вестибуларни нарушениясе прояват при системен стрес, прекомерно тютюнопушене или прием на алкохол",посочва още д-р Русинов. Такива състояния могат да се отключат и при ошипяванев областта на врата, когато се получава притискане на кръвоносен съд, както ипри диабет и преддиабет.

Симптомите сеизразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериознисъстояния има и преиграване на очите. Тази обща симптоматика важи и за двататипа вестибуларни нарушения – от централен и периферен тип. Причинителят сеустановява по два начина – клинично и апаратно. В първия случай специалистътприлага серия от оче-двигателни тестове. Апаратно диагноза се поставя чрезсъвременни уреди като ядрено-магнитен резонанс, скенер – томограф, доплер енцелографи други.

"При лекитеформи на вестибуларни нарушения от периферния тип, с правилно лечениесимптомите отшумяват бързо. С възрастта обаче подобни състояния могат и да сехронифицират. Първи знак за това е повторяемостта на симптомите, скоро след приключване налечението", посочва д-р Русинов.

По думите му,ако пациентът изпитва някой или съвкупност от симптоми, дори без да имасъпътстващи такива, е желателно да се обърне към лекар специалист. Задължителное обаче консултирането с невролог при обостряне на състоянието, тъй катокризите на световъртеж, залитане, гадене и преиграване на очите са спешнииндикации, които могат да се окажат симптом за сериозен проблем.

При тежкасимптоматика лечението преминава с хидратация на пациента (ако има силноповръщане). Предписва се терапия с препарати против гадене, противооточнимедикаменти, вестибуларни супресанти (средства, които подобряваткръвоснабдяването), витамини от група В и С, както и успокоителни средства.

Д-р ВеселинРусинов извършва прегледи в МЦ „Оксиком“ всеки четвъртък.  За повече информация и записване на часове - тел.056/860 210, 056/860 839 и  0886/ 161161.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега