Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълчев: По всяка вероятност, изпитите за външно оценяване и матурите ще бъдат отложени

Вълчев: По всяка вероятност, изпитите за външно оценяване и матурите ще бъдат отложени

Държавните зрелостни изпити, които трябваше да се състоят на 20 и 22 май по всяка вероятност ще се проведат на 30 май и 1 юни.

"По всяка вероятност изпитите за външно оценяване и матурите ще бъдат отложени с до 10 дни". Това анонсира просветният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг. Поводът за това е обсъжданото удължаване на извънредното положение с един месец до 13 май. Ако това се случи, завръщането на учениците в класните стаи ще се случи чак на 14 май.

По думите на Вълчев, Държавните зрелостни изпити, които трябваше да се състоят на 20 и 22 май по всяка вероятност ще се проведат на 30 май и 1 юни. Изпитите за седмокласниците, които трябваше да се проведат на 9 и 11 юни, ще бъдат изместени на 13 и 15 юни.

Изпитите за четвъртокласниците и десетокласниците вероятно също ще бъдат отложени. При всички изпити просветното ведомство ще се съобрази "с най-бавно напредващите училища", така че в изпитните варианти да няма непознат материал.

Най-вероятно отменени ще бъдат националните кръгове на състезанията и олимпиадите. Най-вероятно МОН ще предложи при балообразуването да се вземат резултатите от областните кръгове.

Вълчев посочи, че в момента просветното министерство подготвя професионална оценка на това как се провежда дистанционната форма на обучение и какви резултати дава. Той подчерта, че много училища са направили всички усилия, за да подобрят учебния процес в условията на дистанционната форма, но все още има и такива, които е необходимо да възприемат различните препоръки.

Това обаче създава различни дисбаланси в системата. Поради тази причина ще бъде необходимо в различните училища и в различните региони да се наваксва по различен начин. Като цяло той даде особено висока оценка на учителите и учебните заведения в страната и изтъкна, че в много от случаите "децата учат дори повече, отколкото в присъствената форма на обучение".

"Обсъждаме, но не сме взели решение, дали дните от пролетната ваканция и великденските празници да не бъдат използвани за допълнителни консултации и занимания по интереси", коментира още Красимир Вълчев.

По този начин хем децата и младежите ще бъдат заети и ще спазват карантинните режими, хем ще се даде възможност за отдих на претоварените учители и ученици.

Вълчев анонсира, че е възможно няколко съботи да бъдат дадени за отучване, но не като учебни дни с редовна програма, а под формата на дни за консултации и наваксване с материала, според вътрешната организация на всяко училище.

Предвид изчерпаните отпуски и заетостта на родителите, по всяка вероятност след края на учебната година ще бъде създадена организация за по-голям брой групи в яслите и детските градини, както и по-дълги занимални за учениците.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега