Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Галерия "Петко Задгорски" отвори ветрилото докрай

Галерия "Петко Задгорски" отвори ветрилото докрай

Художествена галерия “Петко Задгорски” отвори ветрилото докрай, за да покаже на бургаската публика едновременно млади и утвърдени творци, модернизъм и класически форми.

Художествена галерия “Петко Задгорски” отвори ветрилото докрай, за да покаже на бургаската публика едновременно млади и утвърдени творци, модернизъм и класически форми. В момента там са подредени две изложби  - на два етажа, една над друга, всяка със своята стойност, но в ярък  контраст със съседната.

Последователното посещение на двете обаче е любопитен експеримент, който би трябвало да заинтригува бургаските почитатели на визуалните изкуства. На втория етаж вчера бе открита изложба на Международния форум за безпредметно изкуство “Ортогонал”. Нейн куратор и едновременно с това един от авторите е младият бургазлия Георги Димитров. Изложбата “Ортогонал” представя за първи път на вниманието на бургаската културна общественост водещи съвременни автори от Германия, Унгария, Холандия, Нова Зеландия и България, работещи в областта на безпредметните и конструктивните форми.

Експозицията от артефакти, третиращи исторически и съвременни проблеми на това все още малко познато у нас направление в изкуството, включва живопис, релеф, видеоарт и др. Амбицията на сдружение “Нонсофия”, главен организатор на изложбата, е международният форум за безпредметно изкуство да разшири своето присъствие и да се превърне в регулярно събитие за българския културен афиш.

В изложбата могат да се видят експериментални филми на унгарския пост концептуален артист Дора Маурер, както и видео документация на Тибор Гайор. Младото поколение унгарски автори е представено от Андраш Волски и Барна Бенедек. Проф. Бруно Хаас от Сорбоната участва със своя система от живопис, а Йозе Хееркенс, Ричард ван дер Аа и Гидо Винклер представят силната холандска традиция. От българска страна са показани творби на Николай Дюлгеров, Мария Чакърова и бургаските художници Георги Янакиев и Георги Димитров.

Другата актуална изложба, подредена в залата на първия етаж, показва ценни картини от фонда на галерията. Сред тях има произведения на всеизвестните Светлин Русев, Дечко Узунов, Георги Божилов, Стоян Цанев, Георги Баев, Георги Чапкънов и много други доказани български творци. За първи път от много години са извадени две платна на Петър Попов, в различна светлина е представен и Кольо Кехайов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега