Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДДС при ползване на служебни активи за лични нужди се декларира до 14 февруари

ДДС при ползване на служебни активи за лични нужди се декларира до 14 февруари

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП. Указанието за прилагането на този режим е публикувано на сайта на приходната агенция и ще бъде изпратено на всяка фирма, която е част от ДДС системата.

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва дадекларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване намесечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП. Указанието за прилагането на този режим епубликувано на сайта на приходната агенция и ще бъде изпратено на всяка фирма,която е част от ДДС системата.            

Указаниетотретира и случаите, в които при покупката на даден актив е известно, че той щесе използва единствено за лични нужди и за покупката на стоката не е ползванданъчен кредит. В тази хипотеза от компаниите не се очаква да начисляват ДДСмесечно, след като не са ползвали данъчен кредит. В случаите в които стоките щебъдат използвани едновременно за фирмени и за лични цели, съществуват 2възможности:

Приспадане на данъчния кредит изцяло, като ДДС се начислява за личнотоползване на стоката;

Ползване на данъчен кредит в пропорция, съответстваща на съотношениетолично- служебно ползване на стоката.

Регистрираните по ДДС компаниимогат да създадат собствен механизъм за разпределяне на разходите взависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за личнинужди. Важно е да се отбележи, че фирмите имат свобода да изберат критериите заприлагане на този механизъм, но това трябва да стане предварително, катодокументът, който регламентира механизмите на разпределение на разходите,трябва да е достъпен при извършване на проверки и ревизии от страна на НАП.

Приедновременна употреба за фирмени и лични цели на недвижим имот, например, базаза разпределяне на направените преки разходи би могла да бъде площта вквадратни метри или време на използване, отчетено в часове/дни или комбиниранамежду двете бази - например стая в хотел, която се използва както занастаняване на гости на хотела, така и за лични нужди на собственика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега