Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димов призова отпадъците на плажовете да се събират разделно още от този сезон

Димов призова отпадъците на плажовете да се събират разделно още от този сезон

Тенденцията е за сезон 2019 то да стане задължително.

С концесионеритеи организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този туристическисезон да започне разделно събиране на отпадъците на плажовете. Това казаминистърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиераВалери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва във Варна всреща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители нафирми и организации за оползотворяване на отпадъците. На срещата бяхадискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки заограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса поплажовете.

”Поискахконцесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъцитеразделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата”, казаминистър Димов в изявление пред медиите след срещата. Той посочи, че всякагодина в световния океан се изхвърлят по 13 млн. Тона пластмасови отпадъци. Над80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници назамърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова според министърДимов, въпреки че проблемът е международен и вече се търсят решения на ниво ЕС,всеки човек трябва да е част от решението.

”Кръговатаикономика е най-авангардната политика на ЕС в момента, идеята е това, което днеснаричаме отпадъци, утре да наричаме суровина”, обясни той. След края на идниясезон ще съберем опит от разделното събиране и с бранша ще започне дискусия поподготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъципо плажовете да стане задължително от следващия сезон, каза министърът. Тойсъобщи, че в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС езапочнала дискусия по минипакета за кръгова икономика, който се отнася допластмасовите отпадъци.

”Презюни ще имаме политически заключения на министрите по околна среда. На тази базаще започне подготовката на законодателство в рамките на ЕС и съответноподготовка на национално законодателство, което да отговаря на европейското. Засезон 2018 въвеждането на разделното събиране ще е доброволно, като тенденциятае за сезон 2019 то да стане задължително”, обобщи Нено Димов.Околнатасреда и нейното опазване е начин на мислене на първо място, но се постиганай-трудно, категоричен беше той.

Министърът отбеляза, че благодарение наинвестициите в пречиствателни станции през последните години качеството наводата по Българското Черноморие е значително по-добро, а това е условие и запо-успешен туристически сезон. МинистритеДимов и Ангелкова присъстваха на откриването на кампанията на Фестивален и конгресенцентър във Варна и НДК – „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното фоайена Центъра бяха представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци,събрани на територията на комплекса. Министър Димов обясни, че целта насъвместната инициатива с НДК и неговите структури е да се насочи вниманието къмефективното използване на пластмасите.

”Товае начин, по който чрез култура и възпитание ще се опитаме на направимопазването на околната среда от замърсяване с пластмаси част от нашетовсекидневие в дългосрочен план”, каза министър Нено Димов при откриването наинсталацията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега