Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Европейският ден на шоколада

Днес е Европейският ден на шоколада

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад.

Днес отбелязваме Европейския ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Наричали го “храна на боговете”. Думата “какао” също идва от техния език, а испанците я приемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че за ацтеките  какаовото дърво е свещено и че им е дар от бог Коацекоатл.

В историята е записан спомен, че когато испанските конкистадори превзели Мексико през 1519 г., в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел - намерили над 25 000 стотници какао и част от тях пренесли в Европа. Продуктът, макар и в началото напълно непознат, се търгувал скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб понякога достигала и до 100 какаови зърна.

Предлога се, че името “шоколад” идва от “chocolatl” на ацтекския език Нахуатъл - от “xococ” - горчив и “atl” - вода или напитка. Първото шоколадово блокче е изготвено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. На него му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава познатия днес млечен шоколад.

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на “лошия” (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.    

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло. Именно заради това шоколадът буквално се топи в устата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега