Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До момента от КЗП не са открили опасни плажни стоки на пазара

До момента от КЗП не са открили опасни плажни стоки на пазара

От Комисията апелират родителите да внимават, когато купуват бански костюм за детето си.

"През този летенсезон до момента Комисията за защита на потребителите не е установявалапредлагане в търговската мрежа на рискови плажни стоки. Не са постъпвали и сигнализа предстоящ внос на изделия от такъв тип, за които има съмнение относносъответствието им с изискванията за безопасност". Това обяви Константин Райков от контролния орган в ефира на БНТ.

Той добави, чепрез месеците май и юни от КЗП са извършили серия от контролни проверки. През миналата година обаче са забранени няколко видаопасни детски бански костюма и надуваеми изделия от типа на плаващите седалки.Причината е несъответствие с европейските стандарти.   

"Когато избираме бански или надуваеми плажни артикули задецата, е много важно да знаем като родители, че в Европейския съюз има стандарти за безопасност на тезистоки. И при покупката да обръщаме внимание не само на това те да изглеждатдобре и да са в съответствие с актуалните модни тенденции, но най-вече набезопасността им", посочи Райков.Същевременно потребители споделят, че при покупката на бански дори и за децатагледат най-вече картинките, материята и цената.

"Един бански костюм за дете, в зависимост отвъзрастта, следва да няма свободникраища на връзките. Те трябва да са трайно закрепени към основната част, за да не се стига до нараняване илиизкълчване на крайник или пък до затрудняване на движението на детето въвводата", обясни Райков. Тойдопълни, че не се допускат и дребни елементи по банския костюм като пайети,мъниста и пр., които при откъсване и поглъщане могат да доведат до задавяне или задушаване.

Райков уточни, че тези изисквания важат по отношение на всички облекла за най-малкитедеца – до 7-годишна възраст. Наличието на щифтове пък може да доведе до наранявания, поради което и те сазабранени по стандарт.

"Това,което се констатира като нарушение при търговците и при производителите, е дасе произвеждат бански за деца до 14-годишна възраст, с връзки със свободникраища, които се завързват в областта на врата. Това е абсолютно недопустимо",обясни Христо Милев, регионален директор на КЗП във Варна. Прибанските за момчета също има изисквания за безопасност.

"Шнурчетата, коитовисят, след завързване на възел, не би следвало да стърчат повече от 20сантиметра на всяка от страните. Задължително условие е минаващият през тунелчена бански шнур да е фиксиран поне на едно място, за да не може детето да гоиздърпа и да започне да си играе с него”, добави той. Милев каза още, че вбазираната на европейската практика класация ТОП 20 на най-често срещаните опаснипродукти за деца под номер 18 са именно облеклата с шнурове.

На интернет страницата на КЗП има регистър на забранените опасни стоки. Информацията може да бъдеполезна при покупка и на плажни принадлежности. Когато потребителите иматсъмнения за качеството и безопасността на стоките, могат да подадат сигнал.  

В края на разговора Райков потвърди, че гражданитечесто търсят съдействието на КЗП – по-рядко за летни стоки и предимно за рекламациина телекомуникационни устройства и техника.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега