Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Домашен арест за банковия обирджия от Айтос

Домашен арест за банковия обирджия от Айтос

Окръжен съд Бургас изменени наложена мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Христо Колев в домашен арест. Той е разследван по обвинение за това, че на 19.05.2015 год. в гр. Айтос, от клон на банка „Уникредит Булбанк“ АД, находящ се на улица Станционна, в съучастие като съизвършител с друго лице, отнел чужди движими вещи в особено големи размери – парична сума, възлизаща общо в размер на 55 293. 89 лева, собственост на банката, от владението на управителя на клона, с намерението противозаконно да ги присвои.

Окръженсъд Бургас изменени наложена мярка за неотклонение задържане под стража спрямо ХристоКолев в домашен арест. Той е разследван по обвинение за това, че на 19.05.2015год. в гр. Айтос, от клон на банка „Уникредит Булбанк“ АД, находящ се на улицаСтанционна, в съучастие като съизвършител с друго лице, отнел чужди движимивещи в особено големи размери – парична сума, възлизаща общо в размер на 55 293.89 лева, собственост на банката, от владението на управителя на клона, снамерението противозаконно да ги присвои.

Според повдигнатото обвинение приизвършването на грабежа двамата мъже са били въоръжени с огнестрелно оръжие и Христове заплашил живота на хората, намиращи се в банката, като е произвел изстрел.Извършеното деяние е тежко умишлено посегателство по глава пета, раздел ІІ отНаказателния кодекс.  На17.07.2015 г. Окръжен съд Бургас евзел спрямо него най-тежката мярка за процесуална принуда задържане под стража.

На 23.07.2015 г. Бургаският апелативен съд е потвърдил определението напървоинстанционния съд.ДнесКолев и защитниците му за втори път поискаха мярката за неотклонение да бъдеизменена в по-лека – подписка, парична гаранция или домашен арест. Аргументитеим за това са, че не съществува опасност Колев да се укрие или да извършипрестъпление. Според тях по делото липсват доказателства, които да потвърждаваттезата на прокуратурата за виновност на Колев като извършител на обира.

Действително първоначално Колев е направил самопризнания, които дал следупотреба на наркотици и под натиск, но обоснованото предположение за авторствона деянието не може да се изгради само въз основа на тях. Те посочиха, че пред органитена досъдебното производство четирима свидетели са дали показания, които потвърждаваталибито, дадено от Колев пред съда, че в деня на грабежа той е бил в къщата народителите си.  

Адвокатите посочиха, катопотвърждение за невинността на Колев и дадените показания от свидетелите надругия заподозрян, благодарение на които на последния не му е повдигнатообвинение и същият е разпитан само в качеството на свидетел. Те помолиха съдаза изменение на наложената мярка, за да не бъде Колев, който е млад и с чистосъдебно минало в ареста сред криминално проявени хора с престъпни навици.СамиятКолев заяви, че не е извършвал престъпления в живота си.

„Кой не би си признал,ако е бил бит“ каза той в съда и помоли за по-лека мярка за неотклонение. Представителятна Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като посочи, че входа на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства,обосноваващи предположението, че именно обвиняемият е автор на деянието, в извършванетона което е обвинен и направеното от него първоначално самопризнание се подкрепяот материалите по делото.

Прокурорът счита,че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с цел да осуетинаказателното преследване, ако бъде изменена наложената мярка и помоли съда дая потвърди.Окръженсъд Бургас, като взе предвид направеното искане, събраните по делотодоказателства и изразените от страните доводи, намери, че е налице промяна в  обстоятелствата на досъдебното производство,която  налага изменение на мярката занеотклонение, взета по отношение на обвиняемия Христо Колев – от задържане подстража в по-лека такава и като най-адекватна такава определи домашен арест.  

Съдътпосочи, че от събраните в началния етап на разследването доказателства е  било изведено обосновано подозрение заавторството на престъплението от страна на обвиняемия Колев. В случая обаче подосъдебното производство са били събрани допълнителни доказателства, чрезсвидетелските показания, сочещи, че по времето, когато е било извършено деянието- около 12.20 часа на 19.05.2015 г., Колев се е намирал в дома си в с.Константиново, област Варна. В случая показанията на свидетели кореспондират сданните от справка за абонати на VIVACOM за телефон, водещ се на името иползван от обвиняемия, от които се установява, че на 19.05.2015 г. в 12:47 часае регистриран един проведен разговор от телефона му, като обслужващата клетка ев с. Константиново.

Така събраните в хода на разследването допълнителнидоказателства по мнение на съда разколебават обоснованото подозрение заавторството на инкриминираното деяние от страна на Колев. Намалялата степен наинтензивност на обоснованото предположение е основание за изменение нанай-тежката мярка за неотклонение в по-лека. Същевременно трябва да се отчетезначението и на друг важен фактор – изминалото време на задържането. Впрактиката на Европейския съд по правата на човека е формулирано принципнотоположение, че опасността от укриване обективно намалява при продължителнозадържане.

В конкретния казус задържането на обвиняемия към момента е петмесеца, който период от време, съпоставен с констатираното от съдаразколебаване на обоснованото подозрение водят до извод, че новата оценка наобстоятелствата обуславя различен резултат от този, който е бил направен отсъдилищата в производствата по разглеждане на мярката, проведени в началнияетап на разследването.Определениетона съда може да бъде протестирано в 3-дневен срок.  Евентуален въззивен частен протест ще бъдеразгледан от Апелативен съд Бургас на 23.12.2015 г. от 11.00 часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега