Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дончев: Горивата могат да поевтинеят с над 5 стотинки на литър

Дончев: Горивата могат да поевтинеят с над 5 стотинки на литър

Вицепремиерът се срещна с бизнеса заради протестите.

Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и петролната асоциация. По думите на Дончев, ако се вземат достатъчно мерки, цените на бензина и дизела могат да се понижат с над 5 стотинки на литър. Част от идеите, обаче, предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.

Срещата бе инициирана от вицепремиера във връзка с протестите срещу цените на горивата у нас. Една от целите на Дончев бе да се установи има ли реална конкуренция и, като резултат от това, реални ли са цените.

"Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки. Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира вицепремиерът в ефира на NOVA.

Сред идеите на бизнеса са през зимата да не се влага биодобавка, която е двойно по-скъпа от стойността на самото гориво. Друг вариант за осигуряване на прозрачност в бранша е върху касовите бележки да се печата разбивка на цената, така че потребителите да знаят къде отива всяка стотинка от парите, които плащат за гориво. Друга предложена мярка е нарушителите сред бензиностанциите да се оповестяват широко, след всяка извършена проверка.

Дончев подчерта, че протестите са законно право на гражданите, стига да не се нарушава обществения ред. По думите му, ако повишението на данъка за старите коли не се реализира, няма да се случи нищо фатално, тъй като приходите от него не са "впечатляваща сума". Ставало дума за по-малко от 20 млн. лева, които щели да постъпват в общинските бюджети. Проблемът обаче бил друг.

"Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул.  Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти", посочи Дончев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега