Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доц. Попов: Основните симптоми на коронавируса са 38 градуса температура, кашлица и задух

Доц. Попов: Основните симптоми на коронавируса са 38 градуса температура, кашлица и задух

Зам.-началникът на ВМА описа основната симптоматика, както и честотата на проява на симптомите на Covid-19 у нас.

Инкубационният период е между 2 и 9 дни, средно 4 дни от експозицията до първите симптоми. Това посочи зам.-началникът на ВМА полк. доц. Георги Попов на брифинга на националния щаб. Той описа основната симптоматика, както и честотата на проява на симптомите на Covid-19 у нас.

"Един от основните симптоми е повишената телесна температура, като наблюдаваме някои особености - няма бурно и остро повишение като при грипа. Температурата се повишава бавно, като пациентите постъпват със стойности от 37.8-38 градуса, след това температурата стига до 38.5-38.8 градуса, най-вероятно заради развитието на усложнения в долните дихателни пътища. Характерен е дългият период на фибрилилен период - от 3 до 12 дни, средно 8 дни", посочи доц. Попов.

"Следващият симптом е сухата кашлица. Болните я описват като дразнеща, нетърпима, без експектурации, но също продължава дълго време - 10-14 дни. Следващият симптом е болки и дразнене в гърлото. Той се преодолява бързо. Друг симптом е запушване на носа и секреция от носа. Той също преминава бързо", изтъкна доц. Попов.

Главоболието се наблюдава при 25% от болните. Дължи се от една страна на интоксикацията - на вируса и на второ място от хипертоничната реакция на тялото", заяви зам.-шефът на ВМА.

45% от пациентите се оплакват и от задух - все едно "някой ти е стъпил на гърдите". По думите на доц. Попов, това е един от най-честите симптоми на настъпващо усложнение. Наблюдават се още болки в гърба и кръста при 5% от болните. Загуба на мирис и вкус се наблюдава при около 3% от пациентите с коронавирус у нас. Диария и коремен дискомфорт също се наблюдават при около 3% от случаите, като има един пациент във ВМА, който е получил обрив.

Доц. Попов посочи, че според събраните до момента данни, на около 5-ия ден от началото на заболяването се развива пневмония, която се регистрира с рентгенови изследвания. Самата пневмония започва като вирусна, но бързо се превръща в бактериална и нанася сериозни щети.

Типични в изследванията на пациент с Covid-19 са ниските стойности на левкоцити и тромбоцити, както и завишени нива на феритина и LDH.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега