Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата прехвърля на частни фондове грижата за здравето на българите

Държавата прехвърля на частни фондове грижата за здравето на българите

Още от догодина - през лятото, а най-късно до септември, 2% от здравните вноски ще бъдат прехвърлени към частните здравни фондове и с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците.

Нови идеи за промяна на модела на финансиране в здравеопазването са на път да направят системата още по-нестабилна и зле обезпечена. Още от догодина - през лятото, а най-късно до септември, 2% от здравните вноски ще бъдат прехвърлени към частните здравни фондове и с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците. По този начин ще се въведе втори стълб на здравното осигуряване, съобщава в. "Сега".

Здравната каса пък ще получава останалите 6% от вноските, но с тях само ще се изявява като надзорник и ще доплаща на фондовете за направени от тях допълнителни разходи. Болниците ще сключват договори само с частните фондове, не с държавния. Това съобщи здравният министър Таня Андреева вчера.

"Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите", обяви Андреева. Изявлението й е неочаквано, тъй като допреди дни управляващите твърдяха, че въвеждането на втори стълб в здравеопазването е на твърде ранен етап и повече яснота се очаква към средата на другата година.По-голямото противоречие обаче е в разпределението на парите. Досега и премиерът Пламен Орешарски, и шефката на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер обясняваха, че частните фондове ще са доплащащи, а основният пакет ще се поема от НЗОК, както и досега.

Сега от думите на Андреева излиза, че с едва 2% от приходите частните фондове трябва да финансират основната част от медицинската помощ, а касата ще разполага с останалите 6% за доплащане и контролни функции. До редакционното приключване на броя от МЗ не дадоха уточнения по изявлението на министъра.При новия модел частните фондове биха имали избор с коя болница да сключат договор, докато сега НЗОК е задължена да го прави с всички здравни заведения, които отговарят на определени условия.

Това ще доведе до конкуренция и би редуцирало болниците, които се финансират с пари от осигуровки - от една страна, положителен процес, но от друга, в момента с твърде много неизвестни как ще се защити достъпът до медицинска помощ на гражданите.Не е ясно как ще се определят здравните пакети, които ще покриват частните фондове, както и дали управляващите смятат да ги направят солидарни.

При втори стълб на осигуряване осигуровките би трябвало да постъпват в индивидуални партиди, а не да се прехвърлят накуп за солидарно ползване. Така обаче натрупаните средства ще са твърде различни, за да осигуряват един и същ пакет услуги.Голяма въпросителна има и за статута на самите здравни фондове. До 2012 г. те съществуваха у нас като допълнително доброволно осигуряване, което беше закрито заради евродиректива, и дружествата се превърнаха в застрахователни. А когато става въпрос за застраховка, в нея би трябвало да има определени индивидуални условия според внесените суми.

Няма обяснение и как ще се финансира лечението на хората с некоректни работодатели, които не са внесли осигуровките им във втория стълб. Сега правата им са запазени, тъй като пропускът не е по тяхна вина.Именно заради много неизяснени въпроси е странно убеждението на министъра, че моделът ще бъде заложен още от средата на 2014 г. Няма информация дали въвеждането му е предвидено в бюджета на НЗОК, който би трябвало да е готов всеки момент.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега