Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК: Пазете се от измамници, които рекламират чудодейни и скъпоструващи лекове в интернет

ЕК: Пазете се от измамници, които рекламират чудодейни и скъпоструващи лекове в интернет

С малко усилия в интернет можете да откриете редица продукти, които твърдят, че са "единствената защита срещу коронавируса" или "единственото лечение".

В условията на самоизолация и социално дистанциране все повече се развива онлайн пазаруването. Тази тенденция обаче се използва и от търговци, които продават съмнителни продукти на изключително завишени цени, алармират от Европейската комисия.

С малко усилия в интернет можете да откриете редица продукти, които твърдят, че са "единствената защита срещу коронавируса" или "единственото лечение". Други търговци пък предлагат маски, дезинфекциращ гел или лекарства на надути цени. Използват се и други трикове - например, твърдения, че продуктът се изчерпва, за да се подтикне потребителят към бърза покупка.

Някои твърдения или практики би трябвало да Ви поставят нащрек:

§ изрично формулирани или косвени твърдения, че даден продукт лекува или препятства заразяването с COVID-19;
§ използването на неофициални източници за подкрепа на твърденията, например неизвестни лекари;
§ използването на логото или имена на държавни органи, международни организации или известни експерти без линкове към официални документи;
§ твърдения, че продуктът е “наличен само днес”, “бързо се изчерпва” и други подобни;
§ твърдения като “най-ниска цена на пазара”, “единственият продукт, който може да излекува COVID-19”;
§ високи цени, обосновани с "чудеодейните" лечебни свойства на продукта.

Ако попаднете на подвеждащи рекламни съобщения в някоя социална мрежа, можете да сигнализирате платформата. Имайте предвид, че някои от тези съобщения могат да бъдат споделяни от Ваши близки, които си мислят, че Ви помагат, подчертават от прессекретариата на ЕК.

Най-добре е да разчитате на официални източници на информация относно коронавируса, например от държавните власти (Министерството на здравеопазването) или от международни организации като Световната здравна организация.

Европейската комисия и органите за защита на потребителите в отделните страни си сътрудничат в борбата срещу подобни измами онлайн. На 20 март те публикуваха обща позиция за най-често срещаните видове измами и нелоялни търговски практики, за да помогнат за по-доброто им идентифициране и премахване от онлайн платформите.

На 23 март комисарят за правосъдието и защитата на потребителите Дидие Рейндерс изпрати писмо на различни платформи, социални мрежи, търсачки и онлайн магазини, за да поиска тяхното съдействие за разобличаването и слагането на край на онлайн измами.

Директивата за нелоялните търговски практики забранява заблуждаването на потребителите за ползите или очакваните резултати от даден продукт. Всяко едно твърдение, че продукт лекува определена болест, трябва да бъде подкрепено с доказателства. Операторите на интернет платформи, функциониращи в ЕС, са длъжни да се намесят, ако научат за извършването на незаконна дейност.

Европейският парламент също полага грижи за защитата на потребителите онлайн. Научете за работата на Парламента относно премахването на таксите за роуминг, мрежовата неутралност, иновациите, електронната търговия и геоблокирането.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега