Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европейски интегриран градски транспортен скандал в Бургас

Европейски интегриран градски транспортен скандал в Бургас

Все пак... трябва да има на какво да се възмущаваме.

Добре дошли в Най-добрия град заживеене в България. И честит Ден на Европа! Насладете се на красивите,ремонтирани пешеходни алеи в центъра на Бургас, разходете се в райската ниМорска градина, вижте модерните ни културни институции и се порадвайте на спокойствиетона дългата плажна ивица. Ако Ви стане скучно от толкова европейски стандарти,моля, качете се в някой от модерните ни, екологични, чисти и комфортниавтобуси! Там можете да се натъкнете на истински балкански спектакъл.

Европейски интегриран градскитранспортен скандал в автобус нажежи социалните мрежи през последното денонощие.Видеоклип с конфликта премина през нюзфийда като влака стрела и изстреля автораму като ракета в света на вайръл публикациите. Млада дама, заета със смартфонаси, пропуска да си купи билетче, а контролата глобява пътничката, както е поправилник. Цялата ситуация щеше да бъде очарователно подредена, ако не сенамесваше и онзи темперамент, типичен за нашите ширини. И с който уж се борим.

Сцената се превръща в скандал,съчетаващ викове, дърпане, замеряне с пари и размяна на гневни погледи.Резултатът – две служителки на общинския превозвач ще бъдат глобени за грубоотношение с последно предупреждение за уволнение и с финансова санкция от еднамесечна работна заплата, а младата дама без да иска се превърна във Facebook сензация. Цялатаситуация обостри настроенията сред местното население, което публикувавсевъзможни коментари срещу служителите в градския транспорт, местнатаадминистрация, държавните институции и всички сили подклаждащи упадъка наценностите в 21-ви век.

Нищо, че самата тя не демонстрирасъвсем възпитано държание спрямо служителките, отдавайки се на собствените сиемоции. А както личи от видеото, те също са доста бурни. И си остават безнаказани. Също както фактът, че не си екупила билетче.

„Ние заставаме твърдо против грубото отношение и агресията.Независимо, дали тя е от страна на пътниците или нашите служители. Имамепредвид, че работата на персонала в автобуса е натоварена и се случва емоциитеда ескалират, но се надяваме, че с взаимни усилия и уважение подобни инциденти,ще бъдат избегнати за в бъдеще“. Това гласи официалната позиция на „Бургасбус“.

В духа на умереността, тя звучи позитивно и обнадеждаващо,както би следвало да звучи всяка официална позиция, в отговор на подобнакризисна ситуация. Споделянията и коментарите под видеото обаче не секват. Ивероятно няма да утихнат, докато не се появи следващия балкански спектакъл,който да покори потока от новини и да разнообрази ежедневието ни.

Все пак... трябва да има на какво да се възмущаваме. И когода обвиняваме за това, че нещата не са както трябва.

Говоренето по телефона в реиса,се таксува 10 лева..Тукущо в рейса B1

Posted by Димитър Бързилов on Tuesday, 8 May 2018
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега