Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Египетски съкровища разказват "недовършената любовна история" на Тутанкамон

Египетски съкровища разказват "недовършената любовна история" на Тутанкамон

Изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" ще отвори врати на 10-и юли.

След броени дни ще имаме възможността да се докоснем до впечатляваща колекция от златното съкровище на един от най-известните египетски фараони - Тутанкамон. Труд кипи в сградата на Операта, където артефактите ще прекарат летния сезон, благодарение на бургазлии със страст към историята. Изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" ще отвори врати на 10-и юли и ще посреща посетители до 30 септември.

Тутанкамон е последният фараон на Египет от 18-ата династия. Известен като "момчето - крал", той умира едва на 18 години, след 9 години на трона (1333 – 1324 пр. Хр.). Самият Крал Тут е болнаво момче. Сред най-вероятните причини за ранната му смърт е комбинация от гангрена, причинена от счупване на крака му, и усложнения от малария. Изследванията на мумията му обаче дават поле и за други спекулации, между които умишлено убийство, чрез удар по тила. Проучванията сочат, че той е страдал и от други заболявания.

Гробницата му е открита през 1922 година от Хауърд Картър, при това в ера, когато археолози и експерти са вярвали, че Долината на Кралете не крие повече тайни. Най-впечатляващо обаче е състоянието на гробницата. Тя е почти непокътната. Причините за това са няколко - от една страна внезапната смърт на момчето - крал става причина той да бъде погребан в сравнително малка и твърде бързо стъкмена гробница, въпреки статута му. Втората е, че мястото бива затрупано от пясък и камъни от други, по-големи гробници.

В "последния дом" на Тутанкамон са открити 5 398 артефакти, включително безценната маска, която и до ден днешен остава символ на Египет и египетските древни съкровища. Артефактите, които пристигат в Бургас са част от голяма колекция реплики, произведени от единствената сертифицирана от Египет и Музея в Кайро компания - Horus Limited. Техният "специалитет" е възпроизвеждането на ценности до най-малкия детайл на всеки предмет, включително дефектите, причинени от времето или човешката ръка.

В Бургас ще пристигне част от експозицията, посветена на Тутанкамон, тъй като мястото не позволява разгръщането на цялата колекция. Акцентът пада върху "Недовършената любовна история" на Тутанкамон. Изложбата е разделена на три части. Входът на гробницата, където са необходимите за задгробния живот на Фараона вещи като колесници, кораби и др. ще можете да разгледате на първия етаж на Операта. На втория ще откриете саркофага на Тутанкамон и съкровищницата на "момчето - крал".

Ще имате възможността да видите както маската на фараона, така и специалният златен съд, в който се е съхранявало сърцето му. Част от композицията са и сватбените дрехи и бижута на крал Тут и неговата полусестра Анхесенамон. Както и малките саркофази на двете му "неродени" дъщери, погребани с него в гробницата му. На третия етаж ще Ви очаква мултимедиен спектакъл. Освен това, ще има и специално мобилно приложение, което ще служи за гид.

Освен със самите експонати, изложбата обещава да впечатли посетителите си и с постановката си. За целта фоайетата на Операта ще бъдат напълно затъмнени, така че жарката слънчева светлина на лятото да остане навън. Специално осветление ще акцентира върху експонатите, които ще бъдат придружени от информационни табла, разказващи историята на Тутанкамон - момчето, което не успява да доживее 20-ата си година, но въпреки това записва името си в историята на Египет със златни букви.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега