Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Един от участниците в разбитата група за рекет в Бургас действал от затвора

Един от участниците в разбитата група за рекет в Бургас действал от затвора

Прокуратурата и полицията изнесоха подробности за вчерашната акция.

Организираната престъпна група, разбита при спецакция на ГДБОП в Бургас вчера, е обект на разследване от август тази година. Според събраните данни, тя била създадена с цел изнудване на крупни бизнесмени от Бургаска област, които били принуждавани със сила и заплаха да прехвърлят своя бизнес. Това съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В хода на извършените вчера процесуално-следствени действия на 40 адреса, на автомобили и обиски на хора са иззети мобилни телефони, парични суми, документи, както и маска с прорези.

"Седем са членовете на престъпната група, криминално проявени и осъждани, които демонстрират висок стандарт на живот", допълни Милева, като уточни, че един от тях е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийство на двама души чрез взрив на автомобил. Към момента той изтърпява присъдата си в Старозагорския затвор и оттам е осъществявал контакт с останалите членове на бандата посредством мобилен телефон.

Според събраните до момента данни, групата е работила в две направления – охранителна дейност и предоставяне на заеми срещу висока лихва. Членовете заплашвали собственици на търговски обекти, хотели, комплекси да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от тях. Дружествата били регистрирани на подставени лица.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за осъществяван побой над охранители и собственици на конкурентни фирми с цел принуждаване да се откажат от бизнеса си. Заплахи и побой използвали и спрямо хора, на които предоставяли пари срещу висока лихва, когато длъжниците не успявали да плащат задълженията си.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че групата е била в полезрението на органите на реда от няколко години, но доказателствата, събрани по образуваното досъдебно производство, са от началото на тази година. Разпитани са и множество свидетели, включително и пред съдия.

В хода на спецоперацията за срок до 24 часа са задържани общо 10 души. На шестима от тях с постановление на прокурор мярката е удължена за срок до 72 часа, те и излежаващият присъда в затвора са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо шестимата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега