Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Екипи на две бургаски болници дадоха шанс за живот на пациентка с тумор на бъбрека

Екипи на две бургаски болници дадоха шанс за живот на пациентка с тумор на бъбрека

Мултидисциплинарно сътрудничество между две бургаски болници изправи на крака пациент с безнадеждна диагноза. Благодарение на общите усилия на уролозите и инвазивните кардиолози на университетска болница „Дева Мария“ и неврохирурзите на УМБАЛ- Бургас, 67- годишната М.Г. живее втори живот. Пациентката пристига в университетска болница „Дева Мария“ с оплаквания от силни болки в гърба.

Мултидисциплинарно сътрудничествомежду две бургаски болници изправи на крака пациент с безнадеждна диагноза.Благодарение на общите усилия на уролозите и инвазивните кардиолози науниверситетска болница „Дева Мария“ и неврохирурзите на УМБАЛ- Бургас, 67-годишната М.Г. живее втори живот.Пациентката пристига вуниверситетска болница „Дева Мария“ с оплаквания от силни болки в гърба.

Попадапри началника на Клиниката по урология- д-р Дичо Калоянов след многократнипрегледи при други лекари, установен тумор на бъбрека и категоричен отказ отоперация от страна на лекарите от други медицински заведения.„Когато пациентката пристигна примен, установих, че проблемът не е само в големия тумор на бъбрека. На скенерасе видя, че в първите три прешлена има метастаза от тумора- в последния гръбени първите два лумбални.“ разказва д-р Калоянов.

„Тази жена нямаше прешлени, тебяха изядени от метастазата.  Товапромени много нещата...Операцията към този момент беше невъзможна, защотоосъзнавах, че във всеки един момент мога да скъсам гръбначния стълб и да обрекапациентката на пълна парализа.“ След като установява сериозния проблем, д-рКалоянов се свързва с началника на отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас- д-р Николай Недев.

Началникът на неврохирургията се отзовавасветкавично. „Болната беше с тежкапареза на долни крайници, с много големи болки. Метастазата беше обхваналапърви поясен, част от втори поясен и част от дванадесети гръден прешлени.Операцията премина в два етапа и продължи около 3 часа. С моя екип отворихмегръбначния канал, извадихме тумора и направихме стабилизация на сегмента странспедикуларни винтове. Важно е да се знае, че тези операции трябва да бъдатнаправени навреме, преди да са некротизирали нервните структури. В този случайд-р Калоянов се обади в правилния момент и резултатите бяха оптимални.“,разказва д-р Недев.

Започва интензивна рехабилитация под  ръководството на началника на отделението зафизикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ- Бургас - д-р Диана Недева. Самослед десет дни болната е вертикализирана и от УМБАЛ- Бургас я изписват насобствен ход. Когато приема за втори пътпациентката и започва да я подготвя за операцията, д-р Калоянов установява, чеартерията се крие в туморното образувание. „В този момент разбрах и защо саотказали операция в другите болници, в които болната е потърсила помощ- припремахване на тумора кървенето от артерията ще постави пациентката в почтибезнадеждна ситуация.“ 

Урологът решавада обсъди проблема с началника на сектора по инвазивна кардиология д-р МарианаКонтева, която се съгласява да емболизира артерията. Така опасността от кървенее избегната и въпреки много трудната операция, туморът е премахнат. „Саматаметодика по емболизация на бъбречната артерия е особено специфична. Заболницата тя вече е рутинна, не се случва за първи път. Специфичното в случая емултидисциплинарната бърза и адекватна реакция между три екипа- неврохирурзи,уролози и инвазивни кардиолози от две различни болници- нашата и УМБАЛ-Бургас.“ връща се към случая д-р Контева.

Буквално за 20 дни една пациенткас тежка диагноза и практически терминално общо състояние, която обичайно бибила проблем за операция от която и да е специалност, предвид локализацията натумора и деструкцията на прешлените, е изправена на крака. Изключителнотопартньорство между специалистите от университетска болница „Дева Мария“ иУМБАЛ- Бургас прави възможно  М.Г. да продължисвоето лечение с последваща онкотерапия и да получи шанс за живот. Екипите наКлиниката по урология и Сектора по инвазивна кардиология в университетскаболница „Дева Мария“ благодарят на колегите си от Отделението по неврохирургияи Отделението за физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ- Бургас закоректността и колегиалността, от които големият победител са пациентите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега