Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За децата и зеленчуците: Заплахите и молбите не са решение!

За децата и зеленчуците: Заплахите и молбите не са решение!

Вместо това, експертите съветват да гледате на здравословното хранене като на част от характера и начина на живот, с които желаете детето Ви да израсне.

Вероятно всеки бъдещ родител изпитва страха от легендарния сблъсък между децата и зеленчуците. Поради някаква причина двете понятия са се превърнали във взаимно изключващи се, а опитът само затвърждава мита. И истината е, че в ерата на бързото хранене, изобилието от вкусове и аромати, сладките изкушения и шоколадови лакомства, вкусът към зеленчуците в действителност се превръща в тежка мисия за осъществяване.

Практиката в световен мащаб показва, че заплахите, молбите и подкупите рядко дават дълготраен резултат. Може би с подобни техники ще успеете да прилъжете малчугана да си изяде полезната порция няколко пъти, но трикът няма да работи вечно. Защото представлява опит за „подмамване“ на детето. Вместо това, експертите съветват да гледате на здравословното хранене като на част от характера и начина на живот, с които желаете детето Ви да израсне.

Още през 2016-а година американски психолози изследват склонността на децата да се учат на здравословно хранене, посредством награди и поощрения. Оказва се, че тенденцията в тези случаи е не след дълго детето да започне да възприема задачата и възнаграждението като сделка, която не желае да приеме – дали поради някакъв каприз, в знак на малко отмъщение, или пък в знак на „бунт“ срещу родителите си.

Тази реакция е често срещана и при възрастните. Склонни сме „да отлагаме днешната работа за утре“, давайки приоритет на приятните занимания, макар те да не водят до увеличение на приходите ни, например. Затова не е учудващо, че децата реагират така. За тях наградата губи своя блясък, а „цената“ й става твърде висока.

„Ако обещаете лакомство на детето, само и само да си изяде спанака, първосигналната му реакция ще бъде „за да ми дават такава награда, значи това наистина не става за ядене“. И макар да не формулират мислите си по този начин, децата наистина са склонни да реагират така“, обясняват специалистите по детско хранене от Детска кухня „Ам-Ам“. Вместо награди и подаръци, те предлагат един различен подход.

„Развиването на вкуса към здравословната храна започва много преди детето да се роди. Започва с нагласата на младите родители към храната и с техните правилни избори“, коментират от „Ам-Ам“. Ако родителят често избира бързата храна и вредните вафли и снаксове, няма как да не предаде тези предпочитания и на детето си.

Това е една от причините бременните жени да получават препоръки за специфично здравословно хранене, богато на всички хранителни групи и разнообразни продукти. Правилната диета е не само важна за Вашето здраве по време на този стресиращ за тялото период от 9 месеца. Тя е насочена и към бъдещето на Вашето дете, което, чрез Вас, ще получава определени храни и нутриенти. По този начин в него ще бъдат закодирани вкусовете и полезните свойства на определени продукти, които след това ще Ви бъде по-лесно да го възпитате да харесва.

Създайте си навици за балансирано хранене у дома преди, по време на бременността и докато кърмите. По този начин ще предадете чисто физически на детето правилните вкусове, към които да се стреми. Освен това, създавайки си тези навици, ще му предадете и личния си пример, когато порасне достатъчно, за да копира Вашето поведение.

„Когато дойде време да захраните бебчето с твърда храна, не започвайте с плодови пюрета. Това ще детерминира бъдещите предпочитания на детето Ви към сладкото, захарта. Вместо това започнете със зеленчуците. Постепенно добавяйте и плодове в менюто“, съветват още от „Ам-Ам“, следвайки примера на експертите по здравословно хранене.

„Не се стремете да „криете“ зеленчуците. Това изпраща ясно послание на детето, че се опитвате да го излъжете да консумира нещо, което няма да му хареса. Дори самите Вие да не сте почитатели на даден зеленчук, не позволявайте на малчугана да го разбере. Подсъзнателно детето копира реакциите и отношението на родителя към околния свят, затова е важно да дадете пример като представите храната неутрално, без да посочвате продуктите, които очаквате да не хареса“, съветват от бургаската детска кухня.

Колкото до отказа, не се обезкуражавайте от детското „не“. Някои родители смятат, че петият отказ е показател, че войната е изгубена. Това обаче не е така. Можете и 10 пъти да сервирате определен продукт, без детето Ви да прояви желание да го консумира по разнообразни причини. Може да е в настроение да се инати, или да си спомня последния път, когато сте се опитвали да му „пробутате“ въпросния зеленчук. А може да е хремаво или пък сетивата му да са обострени от алергия. Причините да откаже да хапне от този или онзи зеленчук може да са много. Не се отказвайте. След кратък интервал от седмица или две опитайте пак.

Важно е да не заплашвате и да не вдигате скандали. По този начин малчуганът ще асоциира определени храни с напрежение. Вместо това се старайте да поднасяте храната, след като детето се е уморило от игра и е гладно, например. Това ще увеличи шансовете Ви за успех. А когато „успехът“ е равностоен за „здраве“, всяка битка си заслужава!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега