Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Забраняват събирането на блатно кокиче в четири находища в Бургаски регион

Забраняват събирането на блатно кокиче в четири находища в Бургаски регион

От МОСВ позволиха събирането на блатно кокиче в ЗМ „Калината“.

Със заповед на министъра на околната среда и водите, считано от26-и април, се разрешава събирането на блатно кокиче от защитена местност„Калината“ край Слънчев бряг. Със същата заповед се забранява ползването на блатно кокиче от останалите находища в Бургаски регион - в созополскотосело Присад, защитена местност "Чаирите" край село Горица, защитенаместност "Блатото" край Созопол и местността "Блатата" крайЛозенец.

През миналатаседмица приключиха проверките на РИОСВ за оценка състоянието на популациите наблатно кокиче в контролираните находища в региона. Такива проверки се извършватежегодно съвместно с представители на общините и държавните горски/ловнистопанства, на чиято територия са находищата.

Проверките имат за цел даустановят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност наразпространение, жизненост и брой цветове. Въз основа на резултатите отизвършените проверки е издадена заповед на министъра на околната среда иводите, която забранява или разрешава събирането на блатно кокиче в находищатав Бургаски регион през тази година.

За неспазване на заповедта епредвидена глоба по чл. 124, ал.1 от ЗБР, която е в размер от 100 до 1000 лв.за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е вид под режим на опазване и регулираноползване съгласно Закона за биологичното разнообразие. Включен е в Червенатакнига на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи ипериодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречниразредени гори и по поречия на реки.

Блатното кокиче съдържа алкалоидагалантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега