Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задължителни храни в детското меню през лятото

Задължителни храни в детското меню през лятото

В началото на лятото хранителният режим на цялото семейство се променя.

В началото на лятото хранителният режим на цялото семейство се променя. Високите температури, изобилието от пресни продукти, летните отпуски и почивки предполагат това. Но паралелно с предимствата на топлите месеци, на преден план излизат и стомашно-чревните проблеми.

Независимо дали детето Ви по начало страда от стомашни проблеми, или просто се притеснявате от опасностите през лятото, добре е да имате предвид, че съществуват и храни, които се грижат за стомашно-чревния тракт на Вашето дете. Важно е те да са част от ежедневното меню не само на децата с проблеми, но и за всички останали, особено през лятото, като превантивна мярка.

Днес с нашите партньори от Детска кухня „Ам-Ам“, които имат опит с приготвянето на вкусни и полезни ястия за деца с алергии и други специални изисквания към храната, сме Ви подбрали списък от препоръчителни храни, полезни за стомахчето на Вашето дете, особено през лятото. Специалистите кулинари споделят на какво наблягат и защо:

Фибрите са сред най-важните елементи за храносмилателната система. Затова в менюто на детето трябва да присъстват пълнозърнести храни, богати на фибри. Такива са грахът, спанакът, броколите, доматите, чушките, морковите, ябълките, крушите, бананите, овесените ядки и семена като киноа, чия и др.

„Добре е фибрите да са част от ежедневния балансиран прием на детето. Стараем се да включваме тези продукти във повечето от рецептите, които използваме. Тези продукти имат и допълнителни здравословни ефекти, тъй като са богати и на витамини, минерали, антиоксиданти и други елементи, но една от най-ценните съставки, когато говорим за стомаха и храносмилателната система, са именно фибрите“, коментират експертите от „Ам-Ам“.

Киселото мляко също влиза в нашия списък със задължителни храни за здрав стомах, заради бактериите в него. Те спомагат за поддържането на естествените култури в човешката храносмилателна система. Обикновено раздразненията и неразположенията са знак за нарушен баланс. Редовният прием на кисело мляко спомага за поддържането му.

Освен че е полезно за стомаха, то подсилва и имунната система, което е важно в навечерието на вълната от летни грипове. Имайте предвид, обаче, че непоносимостта към лактоза може да се изрази със стомашни неразположения, затова е важно алергиите да бъдат установени навреме.

Една от най-често препоръчваните пресни подправки е магданозът. Той има широка гама от полезни ефекти върху организма, сред които и добро влияние върху храносмилането, борба с разстроения стомах и задържането на газовете. Той е богат на витамин С, което е важно за имунитета на детето. Същото се отнася и за свежи подправки като целина, копър и босилек.

„Те обаче имат по-силен аромат, затова трябва да са точно дозирани. Малките деца имат по-силни вкусови рецептори. С по-силните подправки трябва да се борави прецизно, но те трябва да присъстват в менюто им“, посочват кулинарите от Детска кухня „Ам-Ам“.

Оризът е полезен както като превантивна мярка, така и при проблеми, свързани с разстроения стомах и стомашните вируси. Причината е във високото съдържание на нишесте. То абсорбира излишните течности, втвърдява изходните продукти и улеснява изхождането.

За детския стомах се препоръчват т.нар. „леки протеини“. Те се набавят от пилешкото, рибата, яйцата, телешкото. Леките протеини не натоварват стомаха и му позволяват сам да се регулира. Мазните меса обикновено увеличават възпалителните процеси.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега