Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задържаха двама полицаи, участвали в наркогрупа

Задържаха двама полицаи, участвали в наркогрупа

Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на град София, с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци.

Неутрализирана е организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества, основно амфетамин и марихуана, информират от пресцентъра на МВР.

"Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на град София, кв. „Требич“, с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци", обясни прокурор Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.  В хода на разследването е установено, че групата е имала строго изградена пирамидална структура - на най-долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали с наркотичните вещества от членове на групата на средно ниво, а те от своя страна са се сдобивали с дрогата от ръководителя или организатора на престъпната група.

Разпределянето на парите от разпространението на наркотици се е осъществявало в обратен ред – сумите са се предавали от ниското към високото ниво на групата, с печалбата са се закупували скъпи автомобили. За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лв. Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях.

В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители - старши инспектори в Охранителна полиция - Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна -  разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти. Събрани са доказателства, че един от служителите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете  на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение.

При проведената специализирана полицейска операция на 29 ноември са задържани 10 лица, извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и са проверени 18 автомобила. Иззети са голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.

На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, на един е наложена мярка за неотклонение – „парична гаранция“, а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.

Заместник директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев уточни, че в рамките на оперативните действия са използвани СРС, благодарение на които, заедно със служители на  Дирекция „Вътрешна сигурност“, са стигнали и до участието на полиците.  Повече от 40 души са разпитани като свидетели по случая. Служителите имат шест - годишен стаж, наблюдавани от Дирекция „Вътрешна сигурност“, тъй като това е периода, в който попадат в рисковата група, по наши оценки, допълни заместник директорът на дирекцията Стефан Банков.

По думите му, благодарение на ГДБОП, които ни сезираха за установените престъпления, съвместно със Спецпрокуратурата, стигнахме до фрапантни заключения – че полицейските служители са си позволявали да малтретират лица, които са наркозависими, да ги разчистват от района, който те обслужват, а тяхната дейност е именно превенция и противодействие в този район. Банков допълни, че единият от полицаите е бил и в приятелски, съседски взаимоотношения с участник в групата. Традиционната комуникация между служителите и членовете на групата се е осъществявала по т.н „прави телефони“.

Продължават оперативно-издирвателните действия за установявани и на други полицейски служители, съпричастни към престъпната схема или допуснали това да се случи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега