Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задържаха шестима българи за телефонни измами на гръцки пенсионери

Задържаха шестима българи за телефонни измами на гръцки пенсионери

Организираната престъпна група била съставена предимно от роднини.

Неутрализирана е организирана престъпна група, извършвала телефонни измами, предимно на територията на Северна Гърция. Задържани са общо шестима българи. Установено е, че те действали по схемата с мнимия полицейски служител, който искал парична сума с цел избягване на наказателно преследване.

Досъдебното производство е образувано през май 2019 г. Специализираната операция е проведена вчера, на територията на Шумен, Русе и разградските села Дряновец и Стражец, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Претърсени са общо шест адреса и седем автомобила, ползвани от членовете на групата.

Намерени и иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM-карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и валута, документи, бележки и др. Иззети са също така и пет автомобила. Придобитите от престъпната дейност парични средства бързо са били инвестирани в луксозни автомобили, скъпи жилища и др.

Използвайки своите познания по гръцки език, членовете на групата са се свързвали с потърпевшите, представяйки се за техни роднини, претърпели пътен инцидент, при който е причинена смъртта на албанско дете. Впоследствие с тях се е свързвал и мним полицейски служител, който е искал парична сума с цел избягване на наказателно преследване.

Установен е организаторът и ръководител на организираната престъпна група, както и т. нар. „мулета“ и „въртачи“, по-голяма част от които са в роднинска връзка с него. Задържани са шестима души, като с постановление на наблюдаващ прокурор всичките са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група и задържането им е удължено до 72 часа с оглед довеждането им пред Специализиран наказателен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение спрямо тях.

Началникът на сектор „Измами“ в ГДНП гл. инспектор Златка Падинкова допълни, че групата е действала основно на територията на Северна Гърция, като след получаване на исканите суми „мулетата“ са ги прехвърляли чрез системите за бързо разплащане, а когато размерът им е надхвърлял разрешения лимит, лично са ги транспортирали към нашата страна.

Освен установените до момента пострадали са изготвени и европейски заповеди за разследване до гръцките власти с оглед установяване и на други потърпевши от престъпната дейност на шестимата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега