Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва Акция "Зима"

Започва Акция "Зима"

Вижте препоръките на Пътна полиция за безопасност през зимата.

Днес стартира традиционната Акция „Зима“. Както вече Ви информирахме, и тази година тя ще бъде разделена на три части. Мотото на всяка от тях е: ”С безопасно пътно превозно средство през зимата”, “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, “Безопасно шофиране през зимата”.

Засиленото присъствие на служителите на реда по пътищата ще има първоначално превантивен характер. В рамките на своите проверки, униформените ще дават и съвети на пешеходците и водачите за това как да се подготвят за новия сезон.

Припомняме Ви, че Съюзът на българските автомобилисти ще осигури безплатна проверка на фарове, антифриз, спирачки, измерване на грайфера на гумите, проверка на отоплителните системи във всички сервизи за годишен технически преглед на организацията в Бургаско.

Ето и препоръките, които от Пътна полиция отправят в навечерието на зимния сезон:

Препоръки към пешеходците

- Основната препоръка на Пътна полиция е пешеходците да се стараят да бъдат видими за останалите участници в движението по пътищата. За целта е добре да се снабдим с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или светлоотразителна жилетка. Такива елементи могат да бъдат и прикрепени допълнително към облеклото или чантата ни.

- Не бързайте да пресичате, апелират силите на реда. По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ни предстои да пресечем пътя на неосветен участък и забележим приближаващ автомобил, е добре да го изчакаме да премине. Възможно е водачът да не ни види, или да ни види късно, възможно е и пътните условия да не му дадат възможност да спре на време.

- Трябва да се пазим по хлъзгава настилка. Препоръката на КАТ е да избягваме пресичане на заледено или заснежено пътно платно, независимо дали наближава автомобил. “Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му”, предупреждават от Пътна полиция и напомнят, че при хлъзгава настилка реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен.

- На спирката е добре да изчакаме автобуса или тролея да спре напълно, преди да пристъпим към него. Опасността се крие в често заледените площи за чакане. Блъскането на пътниците може да навреди на някого, а може да доведе и до трагични последици. През зимата е по-добре да не тичаме след потеглящия автобус или тролей.

”Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая”, препоръчват от КАТ.

- Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките от смартфона или плейъра ни правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ни свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ни да наблюдаваме и възприемате обстановката по пътя или улицата. Препоръката на КАТ е да си създаваме достатъчни условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на шумовете при валежи.

- Когато се движим при намалена видимост или пеша извън населените места, е задължително да се пазим сами, тъй като наближаващите с автомобили водачи може и да не ни забележат.

Препоръки към водачите

- Зимата не е подходящ сезон за придвижване с велосипед или друго двуколесно превозно средство, особено при хлъзгави и заледени пътни настилки. Ако все пак решим да излезем с колело или мотопед, трябва да носим светлоотразителна жилетка. Превозното средство трябва да бъде с изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

- Пътните превозни средства с животинска тяга също трябва да са видими и ясно различими за останалите участници в движението. Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

- Не трябва да пестим средства за пълната изправност на автомобила през зимата. Ако фаровете не са регулирани правилно, това може да доведе до тежки последици. Необходимо е да оборудваме колата с подходящи за сезона гуми. Крайно важни са и амортисьорите. Добре е да прегледаме в сервиз и състоянието на акумулатора и спирачната течност.

- През зимата тъмната част от денонощието може да бъде много опасна. Стъмва се по-рано, което в комбинация с пътните условия е предпоставка за инциденти. При разминаване с насрещен автомобил се превключва от дълги на къси светлини и е препоръчително да намалим скоростта, за да си дадем време да реагираме, ако пред нас изскочи изненадващо препятствие.

- Пътна полиция апелира водачите да преминават бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт. Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред автомобила ни внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат. Често подобни грешки правят възрастните пешеходци и децата.

- При дъжд трябва да сме подготвени за наводнени пътни платна и аквапланинги. Попадайки в дълбока локва, гумите губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.

- Трябва да бъдем нащрек и за хлъзгави участъци, дори при сухи пътища. Такива се образуват още в края на есента, когато рано сутрин много често платната са покрити със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.

- Северните склонове също са опасно препятствие. Там трябва да намалим скоростта, независимо от ограничението, обозначено със знак. Там най-често се образуват заледявания по настилката, тъй като и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня.  

- Преди да потеглим на път е добре да се запознаем с прогнозата за времето и характера на трасето, което ни предстои да прекосим. Трябва да се запасим с търпение и да се подготвим за усложнения. През зимата на дълъг път се потегля с пълен резервоар, подходящи гуми, вериги в багажника и заредена батерия на мобилния телефон. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега