Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Защитени видове птици загинаха оплетени в бракониерски мрежи в езерото Вая

Защитени видове птици загинаха оплетени в бракониерски мрежи в езерото Вая

Защитени видове птици загинаха оплетени в бракониерски мрежи в езерото Вая. Цяло семейство от вида малък гмурец – възрастна птица с три малки намериха смъртта си в незаконните рибарски мрежи поставени във водите на езерото.

Защитени видове птици загинаха оплетени в бракониерски мрежи в езерото Вая. Цяло семейство от вида малък гмурец – възрастна птица с три малки намериха смъртта си в незаконните рибарски мрежи поставени във водите на езерото.

Това беше установено от специалисти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) потърсени за съдействие от  служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), извършили проверка за нерегламентиран риболов в Бургаското езеро. По време на акцията, проведена след постъпил сигнал от гражданин към националния телефон 112, са установени още няколко птици оплетени в бракониерските мрежи. 

еднага са освободени останалите живи екземпляри на черноврат гмурец, кафявоглава потапница и малък гмурец.  Всички намерени птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Две от птиците са били млади, видимо отслабнали и много изтощени от дългия си престои, след заплитането в мрежите. Езерото Вая е една  от  влажните зони в страната с най-голяма популация на гмурци, според  орнитолозите.

Затова БДЗП ще продължава да работи и съдейства на отговорните институции за ограничаване на незаконните дейности в бургаските езера. Проверката за незаконен риболов в езерото  Вая е продължила около 5 часа и са били събрани близо 2 км рибарски мрежи с риба от видовете каракуда и шаран. Нерегламентираният риболов нанася щети, както на рибните запаси на езерата, така и на много защитени видове птици, които стават невинни жертви. Често това са видове застрашени от изчезване и в световен мащаб.

Предвид широко практикувания незаконен риболов, чрез използването на мрежи във вътрешните водоеми на страната и трудността при регистрирането на подобни случай, може само да се предполага реалната смъртност сред птиците, причинена от него.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега