Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравка Кръстева, "Модерна България": Писмо до бургазлии по Гергьовден

Здравка Кръстева, "Модерна България": Писмо до бургазлии по Гергьовден

Днес честваме Св. Георги – светец и воин, символ на победата на силата на доброто над злото. Това ме кара да се питам как се използва силата в днешна България. Отговорът няма да ви изненада. Нито ще ви хареса. Използва се за контрол върху хората!

Днес честваме Св. Георги – светец и воин, символ на победата на силата на доброто над злото. Това ме кара да се питам как се използва силата в днешна  България. Отговорът няма да ви изненада. Нито ще ви хареса. Използва се за контрол върху хората! С 200 милиона за партийни субсидии и с по 100 милиона годишно за подслушване си купиха безконтролна власт над нас – една съвременна ламя,  която източва ресурсите на страната.

Чухме в подслушаните разговори как нагласят обществени поръчки, крадат и замитат следите си, а след това обясняват, че подслушването не вълнува хората. Но всъщност така се ограбва България и затова едва свързваме двата края. Няколко поредни правителства упражняват тази власт над обществото много системно. Ту перфидно - с моркова на безкритични медии, захаросани новини, платени „говорещи глави” на социолози, анализатори и коментатори и купен вот. Ту по мутренски - с тоягата на подслушването и административния рекет върху този, който смее да надигне глас и няма политически гръб в някоя от големите партии.

Знаете ли от колко съмишленици с малък бизнес, магазин или заведение чухме, че ще гласуват и агитират за идеите ни за граждански контрол, но се страхуват да сложат на витрината плаката с девятката на „Модерна България”,  за да не им изпратят данъчна или друга проверка? Страх в нашия Бургас?! В най-добрия град за живеене в България? Градът с успешния кмет на ГЕРБ?  

Да, явно дори в градовете, където разчита на подкрепа, властта не оставя нищо на случайността – където не успява „со кротце”, се кани да задържи властта „со малко кютек.” Бургазлии, не трябва да се свиваме и плашим! Имаме нужда да се вдъхновим от днешния голям празник, от силата на доброто и от вярата, че то винаги побеждава ламята! Да се преборим за граждански контрол върху ламята на безконтролната власт. Не на думи, не като пожелание, а с много конретни действия, които ще променят баланса на силите между хората и властта.

С контрол върху политиците чрез отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, за което ние от „Модерна България” събрахме вече повече от 160 хиляди подписа. И не е вярно, че е популистко или недемократично. Напротив, отзоваване има в Латвия, Германия, САЩ, Канада и други демокрации и е оръжие в ръцете на техните граждани за контрол върху самозабравили се политици. С контрол върху законите чрез конституционна жалба при нарушени права на гражданите, за което също инициирахме подписка за национален референдум. С реален контрол върху монополите чрез премахване на всичките им законови привилегии при събиране на сметките и право на гражданско вето върху решенията на ДКЕВР за повишване на цените, което да се преодолява трудно с квалифицирано мнозинство.  

Като спрем да вярваме на хора, които обещават, че ще се борят с корупцията, а после само разнасят папки до прокуратурата. Вместо това ние от „Модерна България” предлагаме няколко промени с бърз ефект, които ще направят много по-трудно за хората във властта да крадат и пилеят ресурсите на страната. Публичност на всеки бюджетен разход в общодостъпен сайт на всяко министерство, агенция и община, в който обществото да следи как се разпределя публичния ресурс. Сайтът да позволява търсене, така че лесно да се сумира коя фирма и организация колко пари общо е усвоила. Пак там - списък със задълженията на държавата и общините към бизнеса, за да се види дали не погасяват приоритетно задълженията към приближените си олигарси, докато обричат други на финансов колапс заради невърнат навреме ДДС или друго задължение.

Единно звено за обществените поръчки под много строг управленски и обществен контрол, а не слободията на министерства, общини и други администрации с нагласените конкурси, за които чухме да си говорят доскорошния премиер, министър и градски прокурор. Не можело да стане? Напротив, може – нямат интерес да го направят, защото така ще пресъхне потокът към черните партийни каси и офшорните сметки.

Знаете ли, че по данни на БОРКОР 1,2 милиарда лева годишно изтичат от обществените поръчки в корупционни схеми. От ДДС и акцизи се крадат 1,7 милиарда годишно. Представете си какъв можеше да е ефектът от тези пари, ако  се насочваха към общественополезни цели. И нещо много важно – трябва да се прекъсне хранителната верига от партийни субсидии и гигантски бюджети за подслушване и силов контрол върху гражданите – общо 600 милиона за последните четири години. 

„Модерна България” не само сме единствените, които при регистрацията си за изборите в ЦИК официално се отказахме от партийни субсидии, но ще се борим за тяхната пълна отмяна. Субсидиите явно не работят в България, в системата на безконтролна власт. Те не спряха партийната корупция и нагласените обществени поръчки, а вместо това превърнаха партиите в рентиери с милиони на влог и още повече развързаха ръцете им за манипулации на обществото! Ако се върна към математиката, с която ме възпита Бургаската математическа гимназия, сега е нужно да обърнем двете страни на уравнението: не контрол на властта върху нас, а граждански контрол върху властта! За това се борим ние от Гражданската листа „Модерна България”. Ако искате тази промяна, подкрепете ни с номер 9!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега