Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изграждат нови екозони и Музей на птиците по брега на Вая

Изграждат нови екозони и Музей на птиците по брега на Вая

Още три екозони ще отворят Бургас към езерата край града. В проекта за района на езерото Вая се предвижда и изграждането на Музей на птиците. Общинската администрация ще се опита да реализира и старата си идея за Разходка с лодка по езерото. Концепцията за новите съоръжения включва предимно екоматериали и естествени продукти.

Още три екозони ще отворят Бургас към езерата край града. В проекта за района на езерото Вая се предвижда и изграждането на Музей на птиците. Общинската администрация ще се опита да реализира и старата си идея за Разходка с лодка по езерото. Концепцията за новите съоръжения включва предимно екоматериали и естествени продукти.

Екозона "Канал Вая":

Този проект предвижда почистване на канала между морето и езерото Вая, възстановяване на дигите и обособяване на нови пикник зони. С реализирането му територията ще придобие екологична, културна и образователна стойност и ще се наложи като атрактивно място за ежедневен отдих, спорт и обучение. Предвижда се обособяване на обслужваща зона със зали за обучение с цел запознаване с богатството на природните ресурси на Бургас и насърчаване на общественото участие в дейности за опазване на околната среда.

Ще бъдат изградени Музей на птиците „Via Pontika“ и открити зони с екологични съоръжения за спортни занимания на открито, детски кът и беседки. Предвидено е да се обособи зона за малки плавателни съдове, където посетителите ще могат да наемат лодки.

При реализиране на зоната ще бъдат използвани само естествени материали с голяма устойчивост, възобновими енергийни източници. Алейната мрежа и елементите на градския дизайн ще бъдат предимно в органичен стил, за да се запази усещането за пребиваване в естествена околна среда. 

Екозона "Долно Езерово":

Тя се намира на северния бряг на езерото Вая, южно от Долно Езерово. До нея се стига по път, преминаващ през бившия селскостопански двор на квартала. В рамките на парцела, по проект на Българско дружество за защита на птиците, е възстановен кей Вая – съоръжение с дължина 10 м.

Намерението на администрацията е да се изгради посетителски екоцентър и да да се превърне прилежащата територия в много по-интересно и посещавано място. Проектът ще отговаря на изискванията за „Сграда с близко до нулево потребление на енергия“ и ще включва презентационна зала за 25 човека, кафетерия, санитарни помещения, офис и площадка за наблюдение на птици. 

Екозона "Вая":

Теренът се намира по протежението на югоизточния бряг на езерото, успоредно на бул. “Тодор Александров“, и представлява тънка ивица от 60 112 кв.м., с възможност за изграждане на зони за отдих, образователна дейност и екологичен мониторинг.

Прилежащата територия дава решения за обособяване на:

- платформи за гнездене във водното огледало на езерото;

- зони за отдих (с детски кът) и занимания на открито;

- зона за наблюдение на птици (вкл. наблюдателни кули);

- тематичен маршрут с интерпретативни кътове и информационни табели за биоразнообразието на Вая;

- елементи на парково обзавеждане;

- довеждаща инфраструктура;

- видеонаблюдение;

- свързаност на екокомплекса с град Бургас чрез градски транспорт, вело, пешеходни подходи и др.

С реализирането на изброените проекти ще се обособят водни маршрути между кея в кв. Долно Езерово и другите екозони по брега на езерото Вая.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега