Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж" идва в Бургас

Изложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж" идва в Бургас

Посланикът на Франция в България Н.ПР. Ксавие Лапер дьо Кабан и кметът Димитър Николов ще открият на 14 януари в 18.00 часа в градската художествена галерия "Петко Задгорски" експозицията "Жул Паскин - от Видин до Париж".

Посланикътна Франция в България Н.ПР. Ксавие Лапер дьо Кабан и кметът Димитър Николов щеоткрият на 14 януари в 18.00 часа в градската художествена галерия "ПеткоЗадгорски"  експозицията "Жул Паскин - от Видин до Париж".

Изложбатавключва живопис, акварел, рисунка, графика, колаж. Творбите са събрани отчастни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив.Визложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж" могат да бъдат видянимного ранни творби на автора  от 1905 г.Бургаскатапублика ще има удоволствието да се наслади и на  негови произведения от първия и втория му парижки период.

Не е пренебрегнат и  американскиятму период, както и рисунки от пътуванията на Паскин до любимия му Тунис и Куба.Експозициятапредставя огромният талант на Паскин в различни жанрове -голо тяло, портрет,композиции по библейски и митологични теми, еротични рисунки, илюстрации,пътеписни скици.

Ретроспективнатаекспозиция е реализирана с изключителното съдействие на Посолството на Францияв България. В Бургас тя пристига с помощта на Посолството на Израел в Българияи почетния консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

ЖулПаскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин. През1892 г. семейството се установява в Букурещ. Паскин завършва гимназия въвВиена. Между 1902 и 1905 г. посещава художествени академии във Виена, Будапеща,Мюнхен и Берлин. Работи за списание "Симплицисимус", издавано вМюнхен.

През 1905 г. се установява в Париж, където среща и бъдещата си съпругаЕрмин Давид. През 1907 г. организира първата си самостоятелна изложба вгалерията на Паул Касирер в Берлин. През 1914 г.  заминава за Ню Йорк,живее там до 1920 г., пътува до Южните щати и Куба. Заминава отново за Париж,където живее до смъртта си през 1930 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега