Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Искаме помощ от ЕК заради наводнението в Мизия

Искаме помощ от ЕК заради наводнението в Мизия

Освен от Междуведомствената комисия, която ще подпомогне гражданите, пострадали от потопа в Мизия, България очаква помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", по БНР.

Освен от Междуведомствената комисия, която ще подпомогне гражданите, пострадали от потопа в Мизия, България очаква помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия, съобщи главен комисар Николай Николов,  директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", по БНР.

Официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително за 500 милиона лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона, уточни той.

Главен комисар Николов съобщи, че водата в Мизия се отдръпва. Вече в  две-трети от града има електроснабдяване,а нивото на водата е паднало с 50-60 см.Местната управа е готова да пусне своите комисии да установят реално какви щети са нанесени, за да може ефективно да се включи и държавата по подпомагане възстановяването на града, добави той. Екипи от дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла Слатина и Мизия, с допълнително оборудване от столицата. По думите му засега има потвърждение само за една жертва. Военни, Гражданска защита, пожарникари, полиция, доброволци цяла нощ продължиха да търсят бедстващи, да помагат, да разчистват и отводняват. Жители на наводнения град обаче продължават да отказват евакуация, споделиха участници в спасителната акция.  

По думите на един от спасителите и днес около 10 души остават в наводнените си жилища.  Освен полицаите, пожарникарите и служителите на Гражданска защита, днес на помощ на Мизия пристигнаха и екипи на Столичната община. По-късно от София се очакват и доброволци. Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3–4 км от града.От тази вечер охраната на домовете на евакуираните хора в Мизия ще поеме жандармерията.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега