Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Кога и как можем да върнем подаръците от празниците?

КЗП: Кога и как можем да върнем подаръците от празниците?

Връщането или замяната на закупен от физически магазин подарък е въпрос на добра воля на търговеца, а не на законодателното положение. Затова нашият съвет към хората е преди покупка да проверят дали конкретният обект или верига предоставят въпросното право. Нека този ангажимент и условията за изпълнението му да са писмено изразени – на касовата бележка, в търговската зала, като политика на фирмата. Това каза в навечерието на Коледно-новогодишните празници пред ТВ+ Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Връщането илизамяната на закупен от физически магазин подарък е въпрос на добра воля натърговеца, а не на законодателното положение. Затова нашият съвет към хората епреди покупка да проверят дали конкретният обект или верига предоставят въпроснотоправо. Нека този ангажимент и условията за изпълнението му да са писмено изразени– на касовата бележка, в търговската зала, като политика на фирмата. Това каза внавечерието на Коледно-новогодишните празници пред ТВ+ Игнат Арсенов отКомисията за защита на потребителите.  

Той потвърди, чевсе повече български търговци прилагат тази добра практика, като обикновеностава дума за право на замяна в рамките на месец от датата на покупката. „Трябвада реагираме максимално бързо – след Коледа, след Нова година, за да заменимподаръка“, обърна внимание експертът. По думите му практиката показва, ченай-често потребителите искат замяна на артикула с друг от същия вид зарадинеточен размер или неподходящ цвят и по-рядко прибягват до съвършено различнастока.  

„Когатоподаръкът е закупен онлайн, имаме по закон право 14 дни, в които можем да го върнемна търговеца и да се получат парите обратно. Обикновено разноските запощенските разходи са за сметка на потребителя, тъй като той е получил точнотова, което е поръчано, но все пак иска да се откаже от него“, обясни Арсенов. Тойуточни, че определени стоки и услуги са изключени от правото на отказ и дадепримери с хотелските настанявания, билетите за транспорт или концерт сконкретни дати и часове. „Стоки, които са свързани с хигиената или такива,които бързо се развалят – например, един букет рози няма как да го върнем илихрана, ако е закупена“, допълни той. Същото важи и за всичко изработено поиндивидуална поръчка.    

Игнат Арсенов подчерта,че независимо дали подаръкът е от електронен или от физически магазин, финансовиятдокумент трябва да се пази, тъй като той удостоверява от кого и кога енаправена покупката. „Този, който подарява подаръка, трябва да знае, че следвада пази касовата бележка така, както когато купува за себе си. Може да не ядава с подаръка, но е важно да я пази, за да бъде предоставена в случай, че сестигне до желание на замяна. Ще се разбере каква е цената, но идеята е да имамеповече права“, добави Арсенов. „Когато се заменя, ние може да изберем по-скъпастока. Тогава трябва да знаем цената, за да сме наясно колко ще доплатим, за дане се окажем измамени“, посочи още той.   

В случай че стокатае дефектна или не отговаря на описанието, може да се претендира съответно за поправка,замяна или разваляне на договора. „Особеността при установен дефект е, чепотребителят няма да има право директно да иска връщане на парите обратно. Предитова ще може да претендира за ремонт или замяна с нова. Едва ако това не бъдеили не е възможно да бъде осъществено, или търговецът откаже да го направи, потребителятможе да си поиска парите обратно“, каза още той.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега