Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: При онлайн резервациите на почивки не натискайте импулсивно "купи"

КЗП: При онлайн резервациите на почивки не натискайте импулсивно "купи"

Той посъветва още в спокойна среда да прегледат още няколко оферти, да ги съпоставят като цена и условия и едва тогава да изберат най- доброто за тях. Ако нещо ги притеснява, да потърсят пряка връзка и в телефонен разговор например, да уточнят всичко необходимо.

Хоратада не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когатоса атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Самодве стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП)Димитър Маргаритов. Тойпосъветва още в спокойна среда да прегледат още няколко оферти, да гисъпоставят като цена и условия и едва тогава да изберат най- доброто за тях.Ако нещо ги притеснява, да потърсят пряка връзка и в телефонен разговорнапример, да уточнят всичко необходимо. 

„Типичноза българския потребител в сравнение с европейския, е че той по-рядко изобщоправи резервации и т.нар. ранни записвания не са особено предпочитани у нас, заразлика от редица европейски държави. Извън активните месеци на летния сезон,когато повечето хора все пак предварително се насочват към определени места, задругите пътувания през годината с туристически характер, според мен, почти нямапредварителни резервации”, каза още Маргаритов в репортаж за ТВ „Европа” поповод наскоро публикувано проучване на „Евростат”, според което близо 50% отевропейците резервират своите почивки онлайн, а в България - 17 на сто.

„Считам, че в следващите няколко години ние ще наваксаме доста по отношение нахората, които се осмеляват да си резервират и то през интернет. Защото товапроучване също показва, че България е сред водещите държави по темп в процентина нарастване на потребителите, които използват Интернет за онлайн търговия, втова число и туристическата услуга”, добави той. СпоредМаргаритов онлайн търговията в България като цяло е имала по-труден старт.„Основно поради консервативния подход на българина, че могат да му бъдатоткраднати банкови данни, да бъде спекулирано от престъпници с намерение даизточат от средствата му. Казвал съм и преди - в момента, въпреки че не всичкое съвършено, по-голяма е вероятността да Ви задигнат портфейла от магазин,отколкото да Ви откраднат данните от кредитната карта, докато пазаруватеонлайн”, посочи председателят на КЗП. 

Подумите на Маргаритов някои недостатъци на онлайн резервирането на туристическиуслуги проличават в макар и не многото на брой жалби на хората срещу търговци втози сектор. „Най- честото оплакване е свързано с разминаването между това,което е рекламирано в интернет - на сайтове на туристически агенции, наконкретни хотели, комплекси и т.н., и това. което потребителите получават вреалните условия. Има хубави картинки, доста изкушаващо описание на услугите,които се предоставят, но впоследствие се оказва, че това не съответства надействителността. Например, обещават Ви стая с изглед към морето, а после сеоказва, че морето може да бъде видяно само под някакъв много специфичен ъгъл отогледалото в банята”, каза Маргаритов.

Той отбеляза, че това е нелоялнатърговска практика, която подлежи на санкция с глоба до 30 000 лв. припървоначално и до 50 000 при повторно нарушение. ДимитърМаргаритов отправи и няколко предупреждения към потребителите. Той препоръчахората да не се доверяват на онлайн магазини с непрофесионално изработен дизайнна интерфейса, със съмнително ниски цени или с недостатъчно информация затърговеца, за предлаганите продукти, за правата на потребителите и процедуритеза решаване на евентуален спор. „Понякога ни се струва, че там, където имаповече информация, ще изгубим време да я прочетем, но това невинаги е така.Трябва да обръщаме внимание на детайлите, защото те ни ориентират кой енадеждният търговец, съответно - при него рисковете са много по-малки”, завършитой.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега