Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Родителите да избират колело за детето с ролетка

КЗП: Родителите да избират колело за детето с ролетка

Освен приятно, карането на колело трябва да е и безопасно!

С началото на лятната ваканция и сезона на отпуските, предстоят и покупки на летни и плажни стоки, с които родителите често запълват времето на малчуганите. Председателят на КЗП - Димитър Маргаритов за пореден път напомни на какво трябва да обърнем внимание, преди да закупим определена детска стока, за да бъде освен тя интересна, занимателна и полезна, но и безопасна.

"Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на публикуваната на нашия сайт информация някои по-съществени разстояния, които са задължителни по стандартите за безопасност и които наистина гарантират, и в зависимост от възрастта на детето, че то ще може правилно да управлява велосипеда”, посочи Маргаритов.

Важно е например, когато говорим за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието между самата ръкохватка и спирачния механизъм да позволяват на детето от съответната възраст спокойно да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Също така ръкохватките да бъдат с разширения в края, което за бъде не по-малко от 4 см, за да се предотврати изплъзване на ръката по време на управление. Крепежните елементи да не позволяват самостоятелна възможност за развиване.

"Това са специални технически решения, които гарантират безопасността. Те са резултат от много задълбочени изследвания и са залегнали в т.нар. стандарти за безопасност. Именно това проверяваме и ние като контролен орган, който би трябвало да гарантира, че на пазара няма разпространени опасни стоки от този тип", обясни той.   

Маргаритов обясни, че по отношение на ролерите, скейтбордите и тротинетките е важно да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордите и тротинетките е задължително повърхността отгоре да леко грапава, за да не позволява приплъзване на обувките.

На въпрос на водещия могат ли родителите да поискат от търговеца да им предостави доказателства за съответствие на изделието с изискванията за безопасност и за проведени лабораторни тестове, Маргаритов обясни, че това са документи, които се изискват от контролните органи при осъществяването на проверки. 

Той обаче препоръча на родителите да настояват за инструкции за безопасност, каквито търговците са длъжни да предоставят при продажбата, при това задължително на български език. От изключително значение е да се осигурят средства за лична безопасност като каски, налакътници и наколенки, които дори детето може само да избере, за да ги ползва после с удоволствие.

„Изключително важен е и надзорът на възрастни. Това важи и за надуваемите средства, които се ползват край водоемите, защото – доказано е – за съжаление и в най-плитките води може да настъпи удавяне”, добави той.

Маргаритов препоръча преди покупка да се направи справка в публикувания на интернет страницата на КЗП регистър на забранените опасни стоки. Това ще даде на родителите по-добра представа за спрените продукти и за известните рискове от употребата им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега